Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » ANALIZĂ: Invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu: reacții, proteste și posibile scenarii politice
    Externe

    ANALIZĂ: Invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu: reacții, proteste și posibile scenarii politice

    11 martie 2025
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu era previzibilă, susțin experții, întrucât există probleme de fond legate de finanțarea campaniei sale, nu doar chestiuni de documente incomplete. Politologul român Cristian Pârvulescu consideră că Înalta Curte de la București va respinge „cel mai probabil” contestația lui Georgescu. Și redactorul-șef al RFI România, Ovidiu Nahoi, susține că problema nu poate fi rezolvată doar prin completarea unor acte. De asemenea, experții sugerează mai multe scenarii: dacă instanța respinge contestația, George Simion ar putea încerca să candideze sau electoratul de extremă dreaptă s-ar putea reorienta spre Victor Ponta sau USR.

    Invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu era previzibilă, susțin experții, întrucât acesta „a declarat 0 lei, 0 bani cheltuieli electorale la o campanie estimată la 50 milioane de euro”. Mai mult, Georgescu ar fi recunoscut indirect că „a folosit vehicule pe care le echivalează la aproximativ 60-70 de mii de lei, sumă pe care nu a declarat-o, deși avea obligația”, a declarat politologului român Cristian Pârvulescu la Moldova 1.

    În opinia sa, contestația la Curtea Constituțională „cel mai probabil va fi respinsă”, întrucât există deja „o decizie a Curții din 6 decembrie care obligă Biroul Electoral Central să analizeze candidaturile nu doar pe formă, ci și pe fond, dacă este vorba de o candidatură care se înscrie sau nu în constituționalitate”. Pârvulescu consideră că decizia celor cinci judecători ai instanței supreme, alături de reprezentanții Autorității Electorale Permanente, reprezintă un semnal clar.

    Legat de reacțiile din tabăra susținătorilor lui Georgescu, analistul explică că „invitația lui George Simion la violențe și crimă este în tradiția legionarismului, de la care nu se revendică, dar din care provine. Domnul Simion induce în eroare opinia publică. Dosarul nu era complet, nu conținea semnăturile pe o declarație care era absolut esențială, declarația acea anexă la declarația de avere prin care domnul Georgescu recunoaște că a fost finanțată în mod ilegal în campania electorală de anul trecut”. În ceea ce privește protestele violente din București, acesta afirmă că „un grup de provocatori bine antrenați, veniți din zona suporterilor echipelor de fotbal, a încercat să provoace jandarmii pentru a justifica atacurile violente. Dimineață, Jandarmeria și Poliția, în o conferință de presă, au anunțat că au fost postate pe rețelele sociale imagini false cu intervenția jandarmilor la metrou, care au avut loc acum câțiva ani în condițiile unui meci de fotbal. Deci, vorbim de manipulare în încercarea de a crea emoție pentru ca tulburările să continue”, a mai explicat politologul.

    Ovidiu Nahoi: Nu sunt doar probleme de formă, ci și de fond

    Cu privire la invalidarea candidaturii lui Georgescu la prezidențiale, redactorul-șef al RFI România, Ovidiu Nahoi, declară că nu este vorba doar de o problemă de documente incomplete, ci și de „chestiuni de fond care decurg din decizii precedente ale Curții Constituționale, decizii precedente. Or, în acest caz, e foarte greu de crezut că o nouă candidatură poate să schimbe ceva, pentru că problemele de fond nu se schimbă. Poate doar cele de formă, de hârtii care sunt puse la dosar, dar e mult mai mult decât atât”, a declarat jurnalistul la emisiunea „Zi de zi”, de la Radio Moldova.

    Ce urmează?

    În cazul în care contestația va fi respinsă, se analizează posibile scenarii privind candidaturile de extremă dreaptă. Pârvulescu consideră că un scenariu ar fi ca George Simion să candideze, „dar asta o va putea doar dacă a strâns deja semnături, pentru că în cele patru zile efective care au mai rămas, e greu de crezut că cineva poate strânge 200.000 de semnături. Ne mai putem gândi la o altă candidatură care să vina din zona domnului Georgescu, în ipoteza că au strâns semnături”. În schimb, „Victor Ponta curtează electoratul de extremă dreaptă”, iar „USR ar putea încerca să recupereze o parte din fostul său electorat”, mizând pe atragerea votanților anti-sistem.

    Precizăm, Călin Georgescu ar urma să conteste la Curtea Constituțională a României decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai.

    Amintim, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc pe 24 noiembrie. Atunci, 22,94% dintre alegători au votat pentru Călin Georgescu.

    Serviciile speciale române au acuzat Rusia de ingerință în alegeri, în special printr-o campanie de promovare a politicianului pe rețelele sociale. S-a afirmat că, pentru promovarea lui Georgescu, Rusia a folosit mii de conturi pe TikTok. Procuratura Generală a României a deschis un dosar penal privind falsificarea rezultatelor alegerilor. Alegerile repetate sunt programate pentru 4 mai. Dacă niciun candidat nu va obține peste 50% din voturi, pe 18 mai va avea loc al doilea tur.

    Pe 7 martie, politicianul în vârstă de 62 de ani, Călin Georgescu, a depus la BEC documentele pentru înregistrarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale repetate. El intenționa să participe ca independent, iar pentru strângerea semnăturilor necesare au contribuit „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) și „Partidul Tinerilor”.

    #alegeri #Călin Georgescu #România invalidare
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025

    George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

    9 mai 2025

    Xi Jinping și Vladimir Putin, ironizați pe internet. Cei doi se invită unul pe celălalt să bea ceai, dar niciunul nu o face

    9 mai 2025

    Clooney Foundation for Justice documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina

    8 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025

    George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.