ANALIZĂ: România, tot mai aproape de jocul periculos al Rusiei la Marea Neagră
Mina care a explodat la Costinești, luni dimineața, ar putea fi ucraineană, adusă de vânt pe malul românesc, sau rusească, amplasată în apele Mării Negre pentru intimidarea navelor care se îndreaptă spre Ucraina, în care Moscova crede că este armament, consideră specialiștii.
Autoritățile analizează posibilitatea ca explozia care a avut loc luni dimineață la malul românesc al Mării Negre, în Costinești, să fi fost cauzată de o mină încărcată cu explozibil provenită din apele teritoriale ale Ucrainei, în contextul războiului purtat de Rusia. O a doua mină marină a fost semnalată în zonă la Costinești, iar MAI și MApN au alocat forțe pentru găsirea acesteia, însă până acum, căutările au arătat că ar fi vorba despre o alarmă falsă.
În încercarea de a opri transporturile de cereale ucrainene și potențiale transporturi de armament către Kiev pe mare, de la întreruperea acordului privind transportul cerealelor ucrainene, atacurile Rusiei în zona Mării Negre s-au intensificat și s-au îndreptat către porturile ucrainene. Două dintre atacuri au fost foarte aproape de teritoriul României, pe Dunăre.
De altfel, Federația Rusă a avertizat chiar și că orice navă care se îndreaptă către sau dinspre porturile Ucrainei vor fi tratate ca „potențiale transporturi de încărcături militare și implicit potențiale ținte militare”.
Un incident a avut loc duminică, atunci când o navă militară rusă a deschis focul în sud-vestul Mării Negre asupra unei nave-cargo sub pavilionul insulelor Palau care ar fi avut drept destinație portul Ismail din Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării.
Potrivit datelor companiei Refinitiv, nava se afla însă în apropiere de coastele Bulgariei şi se îndrepta către portul românesc Sulina în momentul incidentului, notează Reuters.
Ce spun experții
Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu consideră că, „dacă se confirmă că sunt mine provenind din teatrul de război din Marea Neagră, e foarte plauzibil că este vorba despre un scenariu de intimidare al Rusiei, care vrea să intimideze toate formele de navigație din Marea Neagră, mai ales cele care transportă grăul ucrainean și inclusiv cele pe care rușii consideră că aduc armament Ucrainei. Din acest punct de vedere, ca și interpelarea, zilele trecute a navei turcești, fac parte din același scenariu prin care Rusia vrea să arate că nu permite în Nordul Mării Negre nicio activitate care să fie contrară intereselor sale”.
Cioroianu a mai arătat că, în contextul actual, „orice este posibil”, chiar și varianta din care să rezulte că explozia a fost cauzată de o mină sau o încărcătură plasată „în mod special, (…) menită special pentru litoralul românesc, tocmai pentru a-i inhiba pe transportatorii de grâne care se folosesc de portul Constanța”.
„Intenția Rusiei este de a da semnalul unui pericol în Marea Neagră”, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe
Fostul șef al diplomației române nu consideră însă că tensiunile ar putea escalada. „Intenția Rusiei, chiar și în eventualitatea în care este o încărcătură dirijată special, intenția Rusiei nu este de a provoca un stat NATO, ci de a da semnalul unui pericol în Marea Neagră, mai bine spus în nordul Mării Negre, pentru că sunt porturile pe care transporturile și exporturile Ucrainene le folosesc. Deci nu este vorba despre o provocare neapărată a unui stat NATO, ci de un sentiment de insecuritate pe care ei vor să îl creeze în nordul Mării Negre”, a mai arătat fostul ministru.
Detalii, AICI