Analiză The Economist: Războiul merge prost. Ucraina și aliații săi trebuie să schimbe cursul

92

Dacă Ucraina și aliații săi occidentali vor să câștige, trebuie mai întâi să aibă curajul să admită că în prezent pierd.

În ultimii doi ani, Rusia și Ucraina au purtat un război costisitor de uzură. Acest lucru este inacceptabil pe termen lung.

Când Volodimir Zelenski a călătorit în Statele Unite săptămâna trecută pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden, el a adus un „plan de victorie” care se bazează pe sprijin în arme și ajutor financiar. Totuși, Ucraina are nevoie de ceva mai ambițios: o schimbare urgentă de curs.

Un indicator al deteriorării situației Ucrainei este ofensiva Rusiei în estul Ucrainei, în special în direcția Pokrovsk . Până acum, această ofensivă are loc încet și îi aduce Rusiei pierderi grele.

Conform estimărilor recente, Rusia pierde aproximativ 1.200 de soldați în fiecare zi. Per total, rușii au pierdut deja 500.000 de oameni din februarie 2022. Cu toate acestea, Ucraina, cu o populație de cinci ori mai mică decât cea a Rusiei, suferă și ea pierderi semnificative. Liniile sale de apărare ar putea să nu reziste înainte ca efectivele militare ale Rusiei să fie epuizate.

Ucraina se confruntă și cu dificultăți în afara câmpului de luptă. Rusia a distrus o parte semnificativă a infrastructurii energetice , din cauza căreia ucrainenii vor trebui să treacă printr-o iarnă grea și pene de curent zilnice de până la 16 ore.

Oamenii sunt epuizați de război. Armatelor le este greu să mobilizeze și să antreneze destui soldați care să dețină poziții, darămite să recucerească teritorii. Există un decalaj tot mai mare între dorința multor ucraineni de victorie completă și dorința sau capacitatea lor de a lupta pentru aceasta.

Oboseala începe să se simtă în străinătate

Extrema dreaptă din Germania și Franța susține că sprijinirea Ucrainei este o risipă de bani. Donald Trump poate deveni din nou președintele Statelor Unite. Este capabil de orice, dar cuvintele lui indică faptul că vrea să vândă Ucraina conducătorului Rusiei, Vladimir Putin, scrie The Economist.

Dacă Zelenski va continua să nege realitatea și să insiste că armata ucraineană poate elibera toate pământurile pe care Rusia le-a ocupat din 2014, el va înstrăina aliații Ucrainei și va diviza și mai mult societatea ucraineană.

Indiferent dacă Trump câștigă alegerile din noiembrie, singura speranță de a menține sprijinul american și european și de a uni ucrainenii este dezvoltarea unei noi abordări. Și trebuie să înceapă cu liderii care definesc cu sinceritate ce este victoria.

După cum a susținut de mult timp The Economist, Putin a atacat Ucraina nu pentru teritoriul său, ci pentru a preveni transformarea acesteia într-o democrație prosperă, orientată spre vest. Partenerii Ucrainei ar trebui să-l ajute pe Zelenski să convingă poporul ucrainean că acesta rămâne cel mai important obiectiv al acestui război.

Oricât de mult ar căuta Zelenski să expulzeze Rusia de pe întregul teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, el nu are nici un număr suficient de trupe și nici arme pentru a face acest lucru. El și Occidentul nu ar trebui să recunoască pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra teritoriilor ocupate; în schimb, ei trebuie să continue să lupte pentru reunificare.

Liderii occidentali trebuie să ofere Ucrainei capabilitățile militare și garanțiile de securitate de care are nevoie

În schimbul faptului că Zelenski acceptă acest adevăr amar, liderii occidentali trebuie să facă obiectivul său principal de război realist, oferind Ucrainei capabilitățile militare și garanțiile de securitate de care are nevoie.

Dacă Ucraina poate împiedica în mod convingător progresele rusești ulterioare pe câmpul de luptă, va putea demonstra inutilitatea noilor ofensive majore rusești. Indiferent dacă este semnat un acord de pace oficial, aceasta este singura modalitate de a pune capăt ostilităților și de a garanta securitatea pe care se vor sprijini în cele din urmă prosperitatea și democrația Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și