ANALIZĂ Trupele lui Putin, slab pregătite pentru a ține piept contraofensivei ucraienene. Rușii s-au împușcat între ei în Lugansk

0 119

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), după ce a analizat în detaliu compoziția și starea forțelor rusești pe diferite sectoare ale frontului, a ajuns la ipoteza că acestea sunt slab pregătite pentru o eventuală ofensivă ucraineană: unitățile sunt epuizate de lupte lungi, întăririle din rândul celor mobilizați nu sunt suficient de antrenate, coordonarea acțiunilor între unități lasă de dorit, potrivit BBC.

„Imaginea distribuției unităților rusești în Ucraina ne permite să presupunem, cu un grad ridicat de probabilitate, că majoritatea unităților mobile disponibile din toate districtele militare, ca și majoritatea unităților aeropurtate supraviețuitoare, sunt deja implicate în operațiuni active de apărare sau ofensivă […] epuizarea generală a trupelor și striația și dezorganizarea evidentă în desfășurarea lor în unele zone este posibil să interfereze serios cu apărarea de către Rusia a sectoarelor critice ale frontului”, scrie ISW.

Analizând – pe baza informațiilor din surse deschise – starea trupelor rusești în șapte zone principale, ISW scrie că epuizarea și dezorganizarea sunt vizibile în aproape toate acestea, cu excepția frontului din regiunea Zaporojie, unde rușii ar putea construi relativ ușor o apărare pe eșaloane.

Dar în regiunea Zaporojie, rușii, potrivit ISW, s-ar putea confrunta cu probleme – dacă Ucraina este capabilă să dea o lovitură masivă și rapidă. Problemele, după cum sugerează experții americani, vor fi legate de coordonarea unităților cu o posibilă retragere către următoarele linii de apărare pregătite.

În ceea ce privește Bahmut, ISW sugerează că comandamentul rus dorește să captureze complet orașul înainte de începerea ofensivei ucrainene. Potrivit ambelor părți, armata ucraineană încă mai deține doar o mică zonă în partea de vest a orașului.

Analiștii ISW notează că își bazează concluziile pe presupunerea că Ucraina este capabilă să desfășoare o operațiune atât de mare și complexă precum o ofensivă a presupuselor nouă brigăzi nou antrenate – dar analiștii americani nu pot garanta acest lucru.

Primele semne ale contraofensivei ucrainene

Trupele ucrainene au avansat de-a lungul malului râului Nipru, controlat anterior de forţele ruse de ocupaţie, în regiunea sudică Herson parţial eliberată, potrivit analizelor unor specialişti militari occidental.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a anunţat că geodatele publicate şi informaţiile unor bloggeri militari ruşi arată că forţele ucrainene au ocupat poziţii pe malul stâng sau estic în regiunea Herson. Însă anvergura şi obiectivele acestor succese ucrainene, înregistrate pentru prima dată, sunt neclare, potrivit experţilor.

Vezi articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata