ANALIZĂ Ucraina se află în prima linie a unei confruntări globale mult mai ample. Coaliția care se formează în jurul Rusiei

215

După multe luni de dezbateri și ezitare, Camera Reprezentanților a Congresului SUA a luat în sfârșit măsuri. Votul prin care oferă 61 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei ar putea fi un punct de cotitură în rezistența Kievului la agresiunea rusă. Cel puțin, acest lucru va permite Ucrainei să continue lupta, scrie Financial Times.

Rușii vor continua să spere că, dacă Donald Trump va deveni președintele Statelor Unite în noiembrie a acestui an, noul proiect de lege adoptat ar putea fi ultimul pachet major de ajutor militar american pentru Kiev. Dar chiar și acest lucru poate să nu fie fatal pentru Ucraina. Industria militară europeană întârzie să acționeze și va fi într-o poziție mai bună pentru a aproviziona Ucraina în 2025.

Votul pentru alocarea de fonduri suplimentare către Kiev a avut loc în Camera Reprezentanților împreună cu votul privind acordarea de ajutor Israelului și Taiwanului. Împreună, aceasta oferă o imagine clară a modului în care America și aliații săi cheie din Europa și Asia văd acum lumea.

Combinați, toți acești bani sunt meniți să contracareze patru țări pe care comandantul forțelor americane din Europa, generalul Chris Cavoli, le numește „axa adversarilor”: Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Aducerea în discuție a acestei „axe” evocă amintiri triste din 2002 despre „axa răului”, un termen folosit pentru prima dată de fostul președinte american George W. Bush, care a exagerat grosolan legăturile dintre Irak, Iran și Coreea de Nord. Dar două decenii mai târziu, au apărut dovezi mult mai puternice ale cooperării militare serioase între Moscova, Beijing, Teheran și Phenian.

SUA acuză China că furnizează Rusiei materiale pe care Federația Rusă le folosește pentru fabricarea armelor. Regimurile de la Phenian și Teheran au devenit furnizori vitali de arme pentru Moscova. De asemenea, China a declarat recent „prietenie profundă” cu Coreea de Nord și a trimis un oficial de rang înalt la Phenian pentru discuții.

„Alianța Occidentală”

Pe măsură ce aceste patru autocrații se apropie, aliații democratici ai Americii întăresc, de asemenea, legăturile. Recent, la Washington, SUA și Japonia au anunțat semnarea unui număr de noi acorduri care vor duce parteneriatul bilateral de securitate la un nou nivel. Coreea de Sud este, de asemenea, un important furnizor de ajutor pentru Ucraina.

„Alianța Occidentală” este acum, de fapt, o rețea globală de aliați care se consideră angajați într-o serie de bătălii regionale legate între ele. Rusia este considerată un adversar cheie în Europa. Iranul este cea mai distructivă forță din Orientul Mijlociu. Coreea de Nord este o amenințare constantă în Asia. Comportamentul și retorica Chinei devin din ce în ce mai agresive și poate mobiliza resurse care nu sunt disponibile Moscovei sau Teheranului.

Desigur, rămân diferențe importante între aceste țări. Rusia, Iranul și Coreea de Nord sunt considerate țări în exil de către SUA și aliații săi. Spre deosebire de ei, China rămâne un partener comercial important al „Occidentului global”.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și