Ajunși la sediul NATO joi devreme, miniștrii apărării europeni au avut un mesaj comun că nu ar putea exista negocieri despre Ucraina fără Ucraina și Europa, de asemenea, la masă. Întrebarea este în ce măsură ascultă SUA, scrie BBC.
După 24 de ore de declarații dure făcute de SUA, există sentimentul că liderii Europei au fost luați prin surprindere, că se tem acum să nu fie lăsați la o parte din orice potențial acord cu Ucraina și că nu vor avea nicio influență asupra viitorului securității europene.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a vorbit despre convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin ca fiind „foarte din senin”, chiar dacă președintele SUA a spus de luni de zile că urmărește să pună capăt rapid războiului.
„Nu poate exista nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina”, a spus John Healey din Marea Britanie. „Același lucru este valabil și pentru Europa”, a avertizat secretarul olandez al Apărării Ruben Brekelmans. „Pentru că, desigur, ceea ce se negociază are și implicații pentru Europa, așa că credem că și Europa ar trebui să stea la masă”.
Premierul polonez Donald Tusk a transmis pe X că „tot ce avem nevoie este pace. O pace justă. Ucraina, Europa și Statele Unite ar trebui să lucreze la asta împreună. Împreună”.
Problema UE este că se luptă să aibă o singură voce
Dar problema Europei, și în special problema UE, este că se luptă să aibă o singură voce și să prezinte o viziune unită. Ursula von der Leyen, cea mai cunoscută figură a UE, l-a întâlnit pe Hegseth săptămâna aceasta, dar de atunci abia a mai fost vizibilă. Liderii europeni au avut destul timp să se pregătească pentru planul de pace al lui Trump. Acum ei se întreabă dacă SUA îi ascultă sau chiar le citește comunicatele.
Regatul Unit s-a alăturat miercuri seara Poloniei, Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei și au convenit că securitatea continentului european este „responsabilitatea noastră comună” și că o pace justă și durabilă în Ucraina este necesară și pentru securitatea transatlantică. Baerbock a declarat că, evident, Europa nu poate înlocui SUA în sprijinul militar pentru Ucraina, dar o Europă puternică este în interesul SUA și trebuie să fie clar că „și SUA au nevoie de noi”.
Citește mai mult AICI