Andrei Spînu: R. Moldova are deja în depozite peste 200 de milioane de metri cubi de gaz
Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că volumele de gaze la care face referire Gazprom că ar rămâne pe teritoriul ucrainean sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din Ucraina.
Într-o postare pe Facebook, Spînu spune că Gazprom amenință cu reducerea livrărilor „într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos” și „acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate”.
Oficialul susține că tot gazul livrat Moldovei ajunge la destinație, iar tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de Chișinău. „Să fie și aici clar: aceste volume, la fel, au fost și vor fi achitate integral de țara noastră”, a scris el, cu referire la gazele stocate în Ucraina.
Potrivit vicepremierului, R. Moldova are deja în depozite peste 200 de milioane de metri cubi de gaz. „Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a punctat Spînu.
Concernul rus Gazprom a acuzat marți, 22 noiembrie, Ucraina că stochează o parte din gazele livrate Republicii Moldova, în timpul tranzitului pe teritoriul său, și a amenințat că va reduce livrările, dacă situația se va menține, începând cu ziua de luni, 28 octombrie.
Pe de altă parte, compania ucraineană de stat Naftogaz a precizat că toate cantitățile de gaze naturale care au fost acceptate la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru transportul către consumatorii din R. Moldova au fost transferate la punctele de ieșire din Ucraina spre R. Moldova „Alexeevka” și „Grebeniki”.
În același timp, de la sfârșitul lunii septembrie, în punctul „Grebeniki” are loc un revers virtual – „una dintre cele mai progresive metode comerciale ale pieței europene a gazelor, care contribuie și la reducerea impactului negativ al transportului de gaze asupra mediului”.
Naftogaz afirmă că, amenințând că va reduce livrările, Gazprom încearcă să priveze R. Moldova de oportunitatea de a folosi sistemele de transportare ucrainene și depozitele subterane de gaze, în acest fel consolidând dependența Moldovei de gazele rusești.
sursa: europa libera