Fostul cancelar german Angela Merkel îl consideră pe preşedintele american Donald Trump drept o persoană căreia îi place extrem de mult să se afle în centrul atenţiei. Vorbind miercuri seara la un eveniment organizat de ziarul grec Kathimerini la Atena, pentru a promova traducerea în greacă a memoriilor sale, Merkel şi-a amintit cum Trump a refuzat să îi strângă mâna la o întâlnire în Biroul Oval, în martie 2017, dar că a făcut-o în afara încăperii, atunci când camerele de luat vederi nu erau pornite, relatează Politico.
„Am făcut greşeala de a spune: «Donald, ar trebui să ne strângem mânile», iar el nu a făcut-o. Voia să atragă atenţia asupra sa. Asta vrea: să distragă atenţia de la altceva şi să-i facă pe toţi să se uite la el”, a spus Merkel.
„Se vede asta în ceea ce face cu tarifele. În cele din urmă, trebuie să obţină rezultate bune pentru poporul american. Trebuie să-şi dovedească abilităţile, cel puţin în faţa propriului său popor”, a comentat fostul cancelar.
Merkel a adăugat că europenii „trebuie să rămână uniţi şi să nu se lase intimidaţi” atunci când Trump impune mai multe tarife blocului comunitar şi ar trebui să riposteze cu tarife proprii. „Nu spun că ar trebui să rupem relaţiile cu SUA, dar trebuie să negociem. Nici măcar SUA nu poate supravieţui singură”, a spus ea. Fostul cancelar mărturiseşte însă că vede totuşi o problemă care o îngrijorează în relaţia cu Washingtonul. „Văd o evoluţie problematică. Când vicepreşedintele JD Vance spune: «Suntem parteneri şi vă vom sprijini doar dacă sunteţi de acord cu conceptul nostru de libertate», ceea ce înseamnă fără reguli şi fără controale, aceasta este într-adevăr o ameninţare la adresa democraţiei noastre”, a declarat Angela Merkel. Merkel şi Trump au avut întotdeauna o relaţie dificilă, subliniază Politico. În memoriile sale, ea a scris despre Trump: „El judeca totul din perspectiva antreprenorului imobiliar care fusese înainte de a intra în politică. Fiecare proprietate putea fi alocată o singură dată.
Dacă el nu o obţinea, o obţinea altcineva. Aşa vedea el lumea”. „Pentru el, toate ţările erau în concurenţă între ele, iar succesul uneia era eşecul alteia; el nu credea că prosperitatea tuturor poate fi sporită prin cooperare”, a explicat fostul cancelar.