Aproape 1,5 milioane de locuitori din teritoriile ucrainene ocupate au primit cetăţenie rusă (oficial)

0 69

Rusia a distribuit 1,5 milioane de paşapoarte locuitorilor din regiunile pe care ea le ocupă în Ucraina, a anunţat marţi prim-ministrul rus Mihail Mişustin, un mijloc pentru Moscova de a-şi întări controlul asupra acestor teritorii, informează AFP, citată de Agerpres.  

Intervievaţi în luna mai de AFP, locuitori din aceste regiuni spuneau că au fost supuşi presiunilor pentru a obţine un paşaport rus, care a devenit necesar pentru o serie întreagă de proceduri administrative în aceste teritorii.

„De la începutul lui octombrie anul trecut, aproape 1,5 milioane de persoane originare din noile regiuni au primit un paşaport rusesc” şi cetăţenia rusă, a declarat Mişustin în timpul unei reuniuni guvernamentale.

Mişustin i-a indemnat pe locuitorii regiunilor ocupate „să simtă schimbările reale ce se operează în oraşele şi satele” lor, în special în termeni de reconstrucţie, de „posibilităţi de educaţie” şi de locuri de muncă.

În septembrie 2022 Rusia a revendicat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei pe care le ocupă parţial, după modelul Peninsulei Crimeea anexată de Moscova în 2014.

Uniunea Europeană a declarat că nu va recunoaşte aceste paşapoarte ruseşti

De ani de zile, sunt distribuite  paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiuni estice ale Ucrainei controlate de separatişti proruşi, precum şi în Crimeea.

La fel a procedat şi în teritoriile separatiste din Georgia sau din Republica Moldova, aminteşte AFP.

Autorităţile ucrainene acuză Moscova că se foloseşte de aceste distribuiri de paşapoarte pentru a justifica misiunea sa autoproclamată de protejare a rusofonilor din Ucraina.

UE a anunțat că nu va recunoaşte paşapoartele ruseşti livrate în regiunile Ucrainei ocupate de Moscova.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata