Armatele private pe care Putin le-a dezlănțuit asupra Ucrainei l-ar putea detrona
Nenorocirile lui Putin în Ucraina ar putea duce la tulburări violente în toată Rusia și la sfârșitul regimului. În ultimele săptămâni am văzut lovituri umilitoare cu drone împotriva Moscovei, în regiunile Briansk și Klimovski, districtul Krasnodar și orașul Belgorod. Au existat bombardamente ale regiunii Belgorod, intensificate în această săptămână și forțând evacuarea a mii de oameni.
Într-o lovitură majoră adusă autorității lui Putin la începutul lunii mai, Corpul Voluntarilor Rusiei și Legiunea pentru Libertatea Rusiei au lansat un raid de două zile peste granița Ucrainei în Belgorod. Aceasta a fost urmată în ultimele zile de o operațiune la sol și mai puternică. Ministerul rus al Apărării a raportat că, joi, două companii de infanterie motorizată cu tancuri atacau din nou la Belgorod. A trebuit să folosească avioane de luptă și artilerie pe propriul teritoriu pentru a le contracara.
Aceste atacuri sunt extrem de semnificative: reprezintă prima ofensivă terestră militară externă pe teritoriul Rusiei continentale după cel de-al Doilea Război Mondial. Ar putea avea consecințe pe măsură.
În ciuda negărilor Kievului că ar fi fost implicat în oricare dintre raidurile de la Belgorod, intenția ar putea fi acum să semăne panică în interiorul Rusiei, forțând Moscova să retragă forțele de pe linia frontului pe măsură ce contraofensiva ucraineană se construiește. Dacă astfel de raiduri vor continua, ar putea avea un efect mai fundamental, creând poate o nemulțumire și mai mare în rândul oamenilor din regiunile de graniță care au suferit deja mai mult decât majoritatea civililor ruși din cauza războiului lui Putin. Luat împreună cu eșecurile armatei ruse de până acum și cu prejudiciul tot mai mare adus economiei țării, acest lucru ar putea declanșa o reacție în lanț care se răspândește la Moscova.
Putin, considerat cândva un geniu strategic, a pregătit fără să vrea terenul
Putin, considerat cândva un geniu strategic, a pregătit fără să vrea terenul pentru ceea ce ar putea urma. În timp ce a căutat să privatizeze recrutarea pentru a-și alimenta războiul, mai degrabă decât să impună un alt val de mobilizare forțată, armatele private au făcut bulgăre de zăpadă. Cel mai mare este Wagner, activ în Ucraina din 2014 și acum devenit un monstru. Nu trebuie neglijați nici kadîroviții, armata privată a sângerosului lider cecen Ramzan Kadîrov. Este o forță mare renumită pentru crimele de război brutale din Ucraina și care s-a întors se pare la luptele din prima linie acolo.
Multe alte armate private au fost înființate de foști ofițeri, formate adesea din foști militari, finanțate, echipate și antrenate din resursele statului. În mod curios, chiar și ministrul apărării Serghei Șoigu are grupul său militar privat, Patriot. Există și miliții corporative, precum cea aparținând gigantului energetic Gazprom, care are batalioane care luptă pe front.
Armatele oligarhilor, corporatiste și regionale
Oligarhi, inclusiv Ghenadi Timcenko și Oleg Deripaska, și-au creat propriile unități de luptă sau s-au atașat la companiile militare private existente. Elocvent, așa cum a remarcat însuși șeful Wagner, Evgheni Prigoin: „Toată lumea spune că va exista o luptă pentru putere la un moment dat și fiecare are nevoie de propria sa armată”.
De asemenea, Kremlinul a instruit autoritățile din fiecare regiune să-și creeze propriile batalioane de voluntari care să lupte în Ucraina, cu loialitate față de conducerea locală, mai degrabă decât de Moscova. Unii dintre acești bărbați se vor întoarce acasă dezamăgiți și amărâți.
Putin vede aceste armate ca instrumente de consolidare a propriei puteri și a statului rus, nu ca jucători politici de drept. Dar atunci când jetoanele sunt jos, el s-ar putea să nu fie capabil să dea lovitura. Prigojin, de exemplu, este un om ambițios și volatil din punct de vedere politic. Deși a declarat război statului major și „elitelor” Moscovei, el a rămas loial lui Putin. S-ar putea să nu fie nevoie de mult pentru ca asta să se schimbe. Este puțin probabil să se oprească în a folosi forțele pe care le are la dispoziție pentru a manevra putere și influență atunci când simte că este momentul potrivit.
Detalii, AICI