Asalturile continue ale rușilor epuizează forțele ucrainene depășite numeric și în armament: „Facem imposibilul să rezistăm”
Situat pe linia frontului, orașul Avdiivka a devenit epicentrul războiului din Ucraina. Se află încă sub controlul ucrainenilor, dar este înconjurat pe trei laturi de trupe și tunuri rusești. Măcinat de bombardamentele rușilor, orașul în sine este de nerecunoscut, se arată într-un reportaj CNN.
În mijlocul ruinelor, trupele rusești și ucrainene se ciocnesc, pradă dronelor și tancurilor. Victimele sunt numeroase de ambele părți, dar mai ales în rândul atacatorilor ruși, care au lansat val după val uman împotriva apărătorilor din tranșee.
„Asalturi cu carne de tun”, le califică un lunetist ucrainean, al cărui indicativ de apel este „Bess” (demon). Scenele pe care o povestește sunt într-adevăr unele infernale. Soldații ruși morți pur și simplu „zac acolo înghețați”, spune ofițerul Grupului de Forțe Speciale Omega, aflat la câțiva kilometri în spatele liniei frontului în regiunea estică Donețk.
„Nimeni nu-i evacuează, nimeni nu-i ia de acolo. E ca și cum nu ar avea o sarcină anume, pur și simplu se duc și mor”, a spus el.
„Putem ucide și 40-70 de militari cu drone într-o zi, a doua zi își reînnoiesc forțele și continuă să atace”, spune și „Teren”, comandantul unei unități ucrainene de drone de recunoaștere.
În 18 luni de lupte în jurul orașului, piloții săi din Brigada 110 Mecanizată au ucis cel puțin 1.500 de ruși, explică el. Totuși, ei nu contenesc să vină.
Numprul pierderilor ucrainene sunt un secret bine păzit, dar această bătălie s-a transformat într-o luptă de uzură în care atacurile aparent haotice ale rușilor se iau la trântă cu resursele și forța de luptă limitată, dar hotărâtă, a ucrainenilor.
Într-o vizită-surpriză la Avdiivka la sfârșitul lunii decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bătălia pentru oraș ca fiind un „măcel”, adăugând că, în multe privințe, soarta ei at putea „determina cursul războiului în ansamblu”.
Liderii ucraineni par să fie conștienți de criticile privind apărarea Bahmutului -care a căzut ulterior- admițând conflictul inevitabil dintre menținerea unor locații fără o mare importanță strategică și cruțarea vieților soldaților.
„Fiecare bucată de pământ este prețioasă pentru noi”, dar în Avdiivka nu ne dăm în spectacol, spunea șeful armatei, Valeri Zalujnîi.
Citește mai mult AICI