Autoritățile din UTA Găgăuzia vor să negocieze direct cu Rusia exportul de fructe și legume

47

Autoritățile din UTA Găgăuzia susțin că își vor construi independent relațiile cu Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia, Rosselhoznadzor, solicitându-i în baza „experienței anterioare” să anuleze restricțiile impuse la importul de fructe și legume din autonomie, potrivit presei locale

În cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia de joi s-a discutat despre decizia Rusiei de a interzice importul producției vegetale din Republica Moldova, excepție făcând cea din regiunea transnistreană, începând cu 15 august 2022.

Andrei Dimitroglo, șeful Direcției responsabile de domeniul agroindustrial din cadrul Comitetului Executiv de la Comrat, a catalogat situația ca fiind „foarte neplăcută” și a insinuat că autoritățile de la Chișinău nu pot negocia cu Rusia.

Conducerea Republicii Moldova trebuie să-și construiască diplomatic relațiile cu partenerii. În primul rând cu Federația Rusă. Și să poată negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul Executiv al Găgăuziei, vom contacta direct Rosselhoznadzor-ul, după exemplul altor ani, când au mai existat interdicții„, a declarat Andrei Dimitroglo.

La rândul său, Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, a spus că autoritățile de la Comrat au avut anterior o „experiență bună” în acest sens și a îndemnat responsabilii să înceapă pregătirea documentelor necesare  pentru adresarea către Rosselhoznadzor.

Am avut o experiență bună. Ne-am adresat direct și am cerut ca o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre, să studieze situația, să efectueze teste și, deja la fața locului, să dea o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre. Așadar, analizați în totalitate întreaga situație și haideți să pregătim un document pe care îl vom trimite pentru a invita o comisie la noi”, a spus Irina Vlah.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, Rosselhoznadzor, a anunțat că din 15 august 2022 va interzice importul de fructe și legume provenite din aproape toate raioanele Republicii Moldova, excepție făcând cele din regiunea transnistreană. Rosselhoznadzor și-a motivat decizia prin faptul că aceste produse din Republica Moldova ar fi încălcat „în mod repetat standardele de calitate”.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a arătat indignată de interdicția impusă de ruși, întrebându-se cum este posibil ca „fructele și legumele dintr-un raion să aibă insecte, iar cele dintr-un alt raion al Republicii Moldova sa fie fără probleme”. 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și