Autoritățile s-au apucat de „Eternitate” în timpul pandemiei. Cum va contribui reconstrucția memorialului la acumularea capitalului politic pentru Igor Dodon

136

Când nu au cu ce să se laude, iar ratingul trebuie menținut, autoritățile își amintesc de „trecutul glorios”. Acest truc este deosebit de actual în acest an, când vor avea loc alegerile prezidențiale în Moldova. Ce-a de-a 75-a aniversare a victoriei asupra Germaniei lui Hitler este exact ceea ce trebuie.

Ambițiile lui Igor Dodon sunt evidente: intenția de a prelua, din nou, funcția de șef de stat. Cu toate acestea, discursurile despre  realizări sociale sau economice nu vor funcționa de această dată.

Nu vor exista realizări deoarec, de fapt,  țara este în recesiune. Din cauza pandemiei, a început o criză fără precedent în lume.  Nici Moldova nu a fost ocolită de criză. Nu este deocamdată clar care vor fi consecințele pentru economia moldovenească, dar cu siguranță acestea se vor dovedi a fi dificile. Nici nu poate fi vorba despre realizări, ci mai degrabă despre supraviețuire și această problemă va măcina nu numai cetățenii obișnuiți, ci și cabinetul de miniștri. Guvernul a majorat deja deficitul bugetar de stat de la 7,4 miliarde la 16,2 miliarde de lei, mai mult decât dublu. Cu toate acestea, autoritățile nu au abandonat unele  planuril care ar putea fi amânate până la sfârșitul crizei.

În data de 5 februarie a acestui an, guvernul a adoptat o hotărâre„Cu privire la organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate celebrării a 75 de ani a Victoriei asupra fascismului și memoriei eroilor care au căzut pentru independența Patriei.” Planul include aproximativ 40 de articole, inclusiv donarea de scaune cu rotile și proteze pentru veterani, îngrijire medicală, concursuri, concerte și alte evenimente. Toate acestea necesită bani, dar nota explicativă a hotărârii indică costul estimativ doar a două elemente. Primul prevede reparația capitală a Complexului Memorial Eternitate. Institutul Chișinău proiect a estimat restaurarea acestei unități la aproximativ 4 milioane de lei. Un alt punct se referă la confecționarea medaliilor comemorative. Pentru asta au fost alocate 195 de mii de lei.

Intenția autorităților de a repara memorialul a provocat un val de critici. Analistul politic Ion Tebârță a declarat într-un interviu, acordat pentru Jurnal.md că ”această acțiune nu reiese din agenda stringentă a guvernării, care acum ar trebui să se concentreze pe lupta cu pandemia și consecințele acesteia. Este o campanie de propagandă inspirată de ruși și realizată în stilul lui Putin”. Tăbârță a mai menționat că ziua 9 mai ar trebui sărbătorită, ”Este necesar să se onoreze veteranii supraviețuitori în această zi, indiferent de partea cui au luptat, dar, în orice caz, nu este necesar să se transforme această zi într-o sărbătoare de propagandă cu accente geopolitice.”

Expertul economic Sergi Tofilat a exprimat același sentiment. „Dodon face campanie electorală și nu-i pasă de pandemie, de medici și de cetățeni. În loc să amâne cheltuielile non-urgente și să redirecționeze banii către sistemul de sănătate, guvernul urmează ordinele stupide ale președintelui”, a declarat Tofilat într-un interviu acordat pentru  Jurnal.md. Jurnaliștii portalului au discutat și cu fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. „Sunt categoric împotriva acestei reparații. Dodon urmărește narațiunile lui Putin, ca și în cazul medaliilor pentru veterani”, a declarat fostul oficial.

Președintele Igor Dodon a încercat să se justifice. „Reparația memorialului au început cu mult timp, înainte de criză, din câte știu eu. Și trebuie să vedem dacă poate fi oprită în stadiul actual și dacă stoparea lucrărilor va fi mai costisitoare decât finalizarea acestora”, a declarat șeful statului la începutul lunii aprilie. Este greu de imaginat că președintele nu știa când exact a început renovarea complexului memorial. Igor Dodon a acordat o atenție deosebită acestei probleme, judecând, de exemplu, după una dintre postările sale de pe Facebook. Cu toate acestea, în cazul în care președintele, împovărat cu sarcini grave de stat, a uitat cum stau lucrurile, noi îi vom reaminti.

Pe 5 februarie, Guvernul aprobă o hotărâre, iar unul dintre puncte prevede reparația complexul memorial „Eternitate.” Până la acel  moment, noul coronavirus a trecut dincolo de China. În data de 13 martie, Agenția achizițiilor publice a înregistrat un contract pentru activitatea semnată de Agenția de Sprijin și Management Material a Ministerului Apărării și companiei Magda. Valoarea totală a contractului a fost de 2,33 milioane de lei.

Cu două zile înainte de înregistrarea contractului de reparații, OMS a declarat oficial stare de pandemie COVID-19. În Moldova primul caz a fost înregistrat în data de 8 martie, iar până pe 13 martie au fost opt cazuri. Pe 10 martie, Guvernul a decis să închidă școlile și grădinițele. Astfel, declarația lui Dodon precum că „reparația a început cu mult înainte de criză” este falsă.

Între timp, după ce a alocat bani din buget pentru reconstrucția complexului memorial, Guvernul colectează donații pentru combaterea COVID-19. Începând cu 5 mai, peste 22 de milioane de lei au fost transferate în conturile Ministerului finanțelor, deschise în acest scop. O parte din bani au fost deja cheltuiți pentru achiziționarea echipamentelor de protecție, a căror penurie este declarată în mod deschis de către lucrătorii din domeniul sănătății.

Toate acestea joacă împotriva lui Igor Dodon. Alteori, renovarea complexului ar fi putut avea un impact pozitiv. Cu toate acestea, este evident că acum, când întreaga țară este forțată să-și strângă cureaua și nemulțumirea față de autorități crește în societate, plăcile de granit ale complexului restaurat cu banii contribuabililor pot îngropa ratingul președintelui și speranțele sale pentru o realegere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și