Joseph Stiglitz, premiat cu Nobelul pentru Economie, a avertizat că politicile economice ale lui Donald Trump fac din Statele Unite un loc „înfricoșător” pentru investiții și riscă să genereze stagflație.
„Acestea riscă să creeze cel mai rău scenariu posibil: o formă de stagflație,” a declarat Stiglitz într-un interviu acordat publicației The Guardian.
În opinia sa, în ciuda optimismului inițial privind economia SUA la începutul anului, incertitudinea generată de planurile fluctuante de taxe ale lui Trump și disprețul acestuia față de statul de drept vor descuraja investitorii.
„Dacă ești o corporație în SUA sau în Europa, crezi că ai o piață globală sau doar o piață europeană? Unde îți localizezi fabricile?” a întrebat economistul, subliniind riscurile pentru companiile care ar dori să investească în SUA.
Stiglitz a menționat și eforturile lui Elon Musk de a reduce departamente guvernamentale fără autoritatea Congresului și neglijența lui Trump față de contracte, inclusiv acordul comercial semnat cu Canada și Mexicul în primul său mandat. Acestea sunt semnale clare care descurajează investițiile externe în Statele Unite.
„Guvernul are o mulțime de contracte, iar noi le rupem. Ce fel de risc îți dorești? SUA a devenit, aș spune, un loc înfricoșător pentru investiții” a adăugat Stiglitz.
Economistul a subliniat că această incertitudine ar putea frâna creșterea economică, în timp ce tarifele impuse de Trump, dar și represaliile altor țări, vor duce la o creștere a inflației.
„Văd cu siguranță un scenariu în care ajungem la stagflație – avem inflație și o economie slabă”
Prospecțiunile de inflație în cea mai mare economie a lumii au determinat investitorii să reducă așteptările cu privire la scăderea ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale a SUA, pe măsură ce temerile legate de războiul comercial global se adâncesc.
Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia și fost economist-șef la Banca Mondială, a afirmat că Rezervele Federale sunt „clar îngrijorate” de efectele inflaționiste ale politicilor lui Trump, care ar putea conduce la majorarea ratelor dobânzilor.
„Majoritatea economiștilor sunt de acord că taxele vor duce la creșterea prețurilor. Cât de mult vor crește prețurile depinde puțin de magnitudinea aprecierii cursului de schimb, dar toți economiștii sunt de părere că aprecierile monedelor nu vor fi suficiente pentru a compensa taxele,” a spus Stiglitz. „Văd cu siguranță un scenariu în care ajungem la stagflație – avem inflație și o economie slabă,” a adăugat el. „Nu văd o economie robustă, pentru că global economia suferă prea mult din cauza incertitudinii pe care o creează Trump.”
Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a sugerat că administrația dorește să reducă randamentele obligațiunilor americane pe 10 ani, un indicator important al dobânzilor, ceea ce ar avea un efect în lanț pe piețele globale. „Susținând politicile economice ale lui Trump, [Bessent] contribuie la scăderea curbei randamentelor prin prăbușirea economiei americane – nu este o politică bună, aș spune eu,” a subliniat economistul.