Avioanele rusești abia mai reușesc să părăsească propriul spațiu aerian. Cum funcționează apărarea Ucrainei

268

Forțele aeriene ruse abia reușesc să părăsească propriul spațiu aerian, deoarece apărarea antiaeriană a Ucrainei este extrem de puternică, potrivit informațiilor britanice.

Piloții ruși reușesc să sprijine operațiunile terestre din sudul Ucrainei, dar o fac „fără efect operațional decisiv”, a precizat luni Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a informațiilor.

Pentru a compensa, Rusia lansează bombe pe teritoriul ucrainean, dar fără o acuratețe deosebită, a completat aceeași sursă.

„În timpul verii, avioanele de luptă rusești au efectuat de obicei peste 100 de ieșiri pe zi, dar acestea sunt aproape întotdeauna limitate la operarea pe teritoriul controlat de Rusia, din cauza amenințării apărării aeriene ucrainene”, se arată în actualizare.

Rusia și-a modificat recent tacticile aviatice pentru a combate contraofensiva Ucrainei, dar asta nu a împiedicat Kievul să-și securizeze cu succes spațiul aerian.

În primele zile ale contraofensivei, Ucraina era vulnerabilă la atacurile aeriene rusești, unii oficiali militari ucraineni înalți spunând că sunt îngrijorați de „superioritatea aviației și artileriei” Rusiei.

Folosirea de către Moscova a elicopterelor blocase atunci încercările Ucrainei de a avansa folosind vehicule blindate pentru a transporta trupe.

Dar elicopterele rusești nu mai au aceeași eficiență în ultimele săptămâni, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, scrie Insider.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au reușit să câștige superioritatea aeriană în război până acum, în ciuda forței aeriene mult mai mari a Rusiei. Un expert militar a precizat anterior pentru Insider că „avantajul este dat în acest război de apărare”.

Mareșalul britanic al aerului Johnny Stringer a declarat în cadrul unei conferințe luna trecută că loviturile rusești asupra țintelor din prima linie au rămas în mare parte foarte inexacte.

„Acesta nu este semnul distinctiv al unei forțe aeriene de top și, să fiu sincer, deși probabil vedem niște îmbunătățiri, au un drum lung de parcurs”, a mai adăugat acesta.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și