Avocatul Poporului este îngrijorat: Ombudsmanul din Rusia, la discuții cu așa-numitul omolog de la Tiraspol
Avocatul Poporului condamnă orice formă de manipulare și dezinformare care, inclusiv, conduc la neglijarea suveranității, independenței și securității Republica Moldova. Mesajul este transmis după o întrevedere recentă a ombudsmanului din Federația Rusă și așa-numitul „împuternicit pentru drepturile omului” de la Tiraspol.
Ceslav Panico, exprimă îngrijorare în legătură cu faptul că săptămâna trecută a avut loc dialogul dintre o presupusă instituție, care reprezintă un regim neconstituțional în teritoriul Republicii Moldova, afectând astfel suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Conform lui, în cadrul întrevederii au fost utilizate „informații și discursuri manipulatoare referitoare la pretinse încălcări ale drepturilor omului ale cetățenilor ruși”.
„Este regretabil că, un reprezentant oficial din Federația Rusă, responsabil pentru apărarea drepturilor omului, se lasă a fi atras în activități politice promovate de un regim neconstituțional care continuă să încalce drepturile și libertățile fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, să țină ostateci locuitorii regiunii indiferent de etnie, cetățenie sau religie. Or, în regiunea transnistriană sunt grav încălcate în special drepturile universale ale omului: dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus torturii și altor rele tratamente, dreptul la libera circulație, dreptul la educație în limba maternă, dreptul la proprietate, dreptul la libera exprimare. Fapt confirmat de mai multe rapoarte ale Oficiului Avocatului Poporului, Departamentului de Stat al SUA și Asociației Promo-Lex, precum și, prin numeroasele condamnări la CEDO”, transmite Panico.
Ombudsmanul, de asemenea, menționează că în stânga Nistrului este îngrădit accesul apărătorii drepturilor omului, a instituțiilor internaționale de profil, dar și limitat accesul sistematic în teritoriu a reprezentanților Oficiului Avocatului Poporului. Panico declară că persoanele care sesizează autoritățile constituționale în legătură cu lezarea drepturilor și libertăților pot fi persecutate și private de libertate.
„Este important de menționat că în ultimii ani, din păcate, toate propunerile Chișinăului de a convoca ședințe ale grupurilor de lucru pentru drepturile omului au fost anulate sau respinse de către Tiraspol. Invitațiile de a organiza întâlniri cu experți în domeniul drepturilor omului pe diverse date și subiecte relevante pentru regiunea transnistreană au rămas fără răspuns sau au fost respinse.
De asemenea, în contextul întrevederii de săptămâna trecută, se trezesc semne de nedumerire și referință la legislația penală a Republicii Moldova de incriminare a separatismului și de conexiune neclară a acesteia anume cu cetățenii Federației Ruse cu domiciliu în regiunea transnistriană, în condițiile în care norme similare se conțin și în legislația Federației Ruse și a multor altor țări europene, fără condiționalități discriminatorii pe criterii de cetățenie, etnice sau limbă”, mai susține Avocatul Poporului din Republica Moldova.”
Prin urmare, Ceslav Panico îndeamnă Împuternicitul pentru drepturile omului din Federația Rusă să nu se lase atras în activități care, „prin natura lor, aduc atingere securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.
Pe 25 februarie 2022 Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a expediat o scrisoare deschisă Împuternicitului pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalikova. Atunci el îndemna împuternicitul pentru drepturile omului și instituția pe care o reprezintă să depună toate eforturile și să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a contribui la încetarea conflictului militar din teritoriul Ucrainei și la începerea negocierilor.
„Avocatul Poporului (Ombudsmanul) și echipa sa va continua să monitorizeze și să ofere protecției în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale ale omului pe întreg teritoriu al Republicii Moldova, tuturor indiferent de cetățenie, etnie, limbă sau alte criterii. Acest lucru se va realiza în conformitate cu Principiile de la Paris și alte standarde internaționale la care se aliniază Republica Moldova. Cu toate acestea, este important să subliniem că orice interacțiune cu reprezentanții structurilor de la Tiraspol nu poate fi interpretată ca o legitimizare a acestor entități neconstituționale”, afirmă Panico.