Batalionul Azov, unitate simbol a rezistenței Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, se întoarce pe front
Batalionul Azov al Gărzii Naționale a Ucrainei desfășoară din nou operațiuni militare pe front, a declarat, joi, 17 august, colonelul Mikola Urșalovici în timpul unei conferințe de presă.
„Brigada de Operații Speciale Azov și-a revenit și a început să execute sarcini de luptă în zona pădurii Serebrianski”, a spus ofițerul Gărzii Naționale.
Potrivit lui Urlalovici, soldații Brigăzii Azov țin liniile cucerite și provoacă pierderi grele forțelor și echipamentelor inamice.
Pe 15 august, artileria brigăzii a distrus un mortier rusesc și un vehicul în apropierea pădurii Serebrianski din regiunea Lugansk, a precizat ofițerul, citat de kyivindependent.com.
Luptătorii Azov au devenit un simbol al rezistenței Ucrainei prin apărarea tenace a combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol în primele trei luni de război. Forțele ruse au cucerit în cele din urmă Mariupol în mai 2022, capturând apărătorii rămași în viață.
Kievul a reușit să schimbe aproximativ 200 de soldați capturați dându-l la schimb pe cumătrul lui Putin, politicianul pro-rus Viktor Medveciuk în septembrie anul trecut. Separat, cinci comandanți de top de la Azovstal au fost schimbați cu 55 de prizonieri ruși și trimiși în Turcia.
La începutul lunii iulie, Ucraina a reușit să asigure întoarcerea comandanților înapoi acasă, și anume Denis Prokopenko, Serhi Volinski, Sviatoslav Palamar, Denis Șleha și Oleh Homenko, în ciuda criticilor Kremlinului.