Belarusul, în orbita lui Putin: represiuni politice și alegeri cu rezultat previzibil
Editorial de Tatiana Așurkevici
Pe 25 februarie, în Belarus vor avea loc alegeri locale și legislative, primele de după protestele anti-Lukașenko din 2020. Alegerile au fost precedate de represiuni și intimidare și au fost acceptați doar candidați care-l susțin pe Aleksandr Lukașnko. Belarusul rămâne ferm ancorat în orbita Rusiei lui Putin.
Ce se întâmplă acum cu societatea civilă din Belarus? (Spoiler – totul este foarte rău)
Pentru a înțelege tabloul politic al țării acum, trebuie să ne aducem aminte de criza politică care a început cu patru ani în urmă. În vara anului 2020, Belarusul s-a confruntat cu proteste în masă din cauza fraudării alegerilor prezidențiale și a violențelor comise de miliție, care au atins proporții uriașe, mai mulți protestatari fiind uciși.
După câteva luni de rezistență pașnică, la care autoritățile belaruse au încercat – cu nervozitate, dar au încercat – să închidă ochii, forțele de securitate au revenit la metodele lor anterioare de relaționare cu opoziția. Represiunile au fost reluate. Potrivit datelor oficiale, numai din august până în noiembrie 2020, peste 13 mii de persoane au fost arestate în țară. Oamenii au început să fie acuzați de diverse infracțiuni penale, jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului au fost trimiși să stea 24 de ore în arest administrativ, iar apoi s-au trezit în colonii cu pedepse reale și lungi. Represiunile de atunci au dus și la un adevărat exod în afara țării: în perioada iunie 2020 – sfârșitul anului 2021 numai Polonia a eliberat aproape 180 de mii de vize pentru belaruși.
În prezent, în această țară cu nouă milioane de locuitori, în închisori se află 1418 deținuți politici recunoscuți oficial. Mașinăria represivă nu ia pauze: pe măsură ce unii oameni sunt eliberați din coloniile penale, forțele de securitate găsesc noi candidați care să le ia locul. Este dificil de enumerat de ce anume își acuză autoritățile populația: lista este atât de lungă încât ar fi mai ușor să îi numim pe bieloruși vinovați de toate lucrurile deodată. Like-urile de pe Facebook, comentariile de pe chat-uri, donațiile către victimele violenței – sunt motive neverosimile pentru încarcerarea unor noi victime timp de ani și decenii. Mulți opozanți au fost forțați de autorități să o plece din țară (sau au reușit să o facă înainte de a fi reținuți) și sunt împrăștiați peste tot în lume. Liderul forțelor democratice, Svetlana Tihanovskaia și echipa sa se află, de asemenea, în străinătate li se impută de o listă lungă de fapte penale, jurnaliștii independenți sunt declarați extremiști și „teroriști”, forțele de ordine arestează rude ale activiștilor și politicienilor, precum și ai luptătorilor ai regimentului belarus Kastus Kalinouski (aceștia luptă de partea Ucrainei). Societatea civilă activă din Belarus este zdrobită sau expulzată din țară, iar noile sale începuturi pur și simplu nu pot trece prin zidul de beton al represiunii.
Acestea sunt condițiile în care vor avea loc alegerile parlamentare pe 25 februarie 2024, condiții pe care Aleksandr Lukașenko le-a creat pentru adversarii săi.
Citește continuarea pe veridica.ro