Biden l-a descurajat pe Putin privind o nouă escaladare în Ucraina. Cu ce a fost amenințat președintele rus

362

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri că discuţiile din ajun dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin fac posibile „descurajarea şi dezescaladarea”, transmite Reuters.

În prima reacţie a unui înalt oficial ucrainean în legătură cu apelul video de marţi dintre Biden şi Putin, Kuleba a salutat eforturile SUA de a aduce Rusia la masa negocierilor.

El a adăugat însă că prioritatea este elaborarea unui „pachet de descurajare” pentru a evita orice escaladare militară ulterioară din partea Moscovei.

Ucraina şi partenerii săi din NATO au tras un semnal de alarmă în ce priveşte mişcările de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei în acest an, ce stârnesc preocupări că actualul conflict din estul ţării ar putea degenera într-un război deschis între cei doi vecini, aminteşte Reuters.

„Contactul în sine serveşte (ca) descurajare şi dezescaladare”, a afirmat Kuleba, într-un comunicat referitor la convorbirile de marţi. „Apreciem angajamentul diplomatic crucial al SUA în eforturile de a aduce Rusia înapoi la masa negocierilor”, a adăugat ministrul de externe ucrainean.

Biden l-a avertizat marţi pe Putin că Occidentul va impune „măsuri economice puternice şi de altă natură” împotriva Rusiei dacă aceasta lansează o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, în timp ce Putin a cerut garanţii că NATO nu se va extinde şi mai mult spre est.

Kuleba se află în fruntea eforturilor diplomatice ale Kievului de a face presiuni asupra aliaţilor pentru un pachet de măsuri care să descurajeze Rusia să lanseze o nouă ofensivă. Rusia a respins alegaţiile privind un astfel de atac ca fiind false şi „inflamatoare”, acuzând totodată Ucraina şi Statele Unite de comportament destabilizator.

Şeful diplomaţiei ucrainene s-a declarat încrezător că „Putin a auzit unele semnale foarte clare şi puternice în ce priveşte escaladarea rusă de-a lungul frontierei Ucrainei şi în regiune”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va discuta la rândul său cu Biden joi.

Kuleba a mai spus că discuţiile de joi le vor permite celor doi lideri să abordeze paşii suplimentari ce ar putea fi făcuţi pentru a descuraja Rusia, şi modalităţi de revitalizare a convorbirilor de pace în patru dintre Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania („formatul Normandia”) în legătură cu conflictul din estul Ucrainei.

„În prezent, întrucât vedem o lipsă clară de constructivitate de partea rusă, principala prioritate este implementarea eficientă a unui pachet cuprinzător de descurajare pentru a demotiva Rusia de la continuarea escaladării militare”, a insistat Kuleba. „Colaborăm îndeaproape cu aliaţii noştri de ambele părţi ale Atlanticului pentru a realiza acest lucru”, a conchis el.

Relaţiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbuşit în 2014 după ce forţele susţinute de Moscova au ocupat teritorii din estul Ucrainei pe care Kievul vrea să le recupereze. Potrivit Kievului, 14.000 de oameni au fost ucişi de atunci în ciocniri.

De la debutul celei mai recente crize, Moscova a formulat cereri de garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic din partea Occidentului că NATO nu va admite Ucraina ca membru şi că nu va desfăşura sisteme de rachete în această ţară pentru a viza Rusia. Ucraina afirmă că Rusia nu are niciun cuvânt de spus cu privire la ambiţiile sale de aderare la alianţa nord-atlantică şi a respins ideea acordării de garanţii de securitate ca fiind ilegitimă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și