Birocrația subminează „lumea rusă”. Cetățenii țărilor CSI pierd din mărimea pensiei atunci când se mută în Rusia

146

Cetățenii Rusiei, imigranți din fostele republici sovietice, primesc pensiile acasă (în Rusia. – Disinfo.md) de cele mai multe ori  trecând  prin instanță. Și asta pentru că recent, aceștia au început să se confrunte în mod constant cu refuzuri de a le atribui plățile. Se întâmplă, de exemplu, din cauza incapacității de a confirma experiența de lucru necesară, deoarece, pe lângă cartea de muncă,  sunt necesare certificate de la locurile de muncă anterioare, care sunt imposibil de obținut.

Există deja cazuri când pensionarilor ruși, care au revenit în Federația Rusă, li s-a alocat jumătate din suma pe care au primit-o până la asta. Astfel, oficialii Fondului de Pensii din Rusia (PFI) sub pretexte formale  își transformă cetățenii vârstnici în cerșetori iar prin  birocrația internă subminează imaginea „lumii ruse” pe care autoritățile o promovează în toate modurile.

La sfârșitul săptămânii, Forumul Organizațiilor migrației (FPO) și Institutul CSI planifică o masă rotundă despre problemele legate de pensii ale compatrioților care s-au mutat în Rusia. Mai exact, legislația Federației Ruse pentru această categorie de populație conține un număr mare de cerințe și condiții, iar practica de aplicare a legii este și mai confuză. De exemplu, migranților li se poate refuza o pensie deoarece nu au un loc de reședință. Există o varietate de cerințe pentru carnetele de muncă necesare – până la punctul în care trebuie să dovedească că este într-adevăr propriul document. Acest lucru este cauzat, spre exemplu, de faptul că numele și prenumele din pașaportul rusesc nou sunt scrise puțin diferit decât în cartnetul de muncă.

Prin urmare, apartenența la acest document este adesea necesară pentru ca cetățeanul să se restabilească prin intermediul instanței. Este clar că autoritățile de pensii iau în considerare, de asemenea, experiența profesională, dar nu toate perioadele de muncă sunt marcate în carnetul de muncă. În același timp, funcționarii se referă la o întreagă paletă de motive: erori în evidențele datelor cu caracter personal, date, numere de comenzi și chiar absența descifrării semnăturii angajatului care a completat cartea de lucru în urmă cu aproximativ 30 de ani.

Din cauza tuturor acestor mărunțișuri birocratice, pensionarii își pierd punctele de pensie și apoi trimit tuturor instanțelor plângeri: „Programul de relocare voluntară a compatrioților a permis familiei mele să se mute de la Almaty , Voronej. Din principii morale, nu mi-am putut lăsa părinții în Kazahstan. În Almaty, la momentul mutării, amândoi au primit o pensie de 20 de mii de ruble”. Acesta este unul dintre numeroasele apeluri de  la activiștii pentru drepturile omului în care se confrimă  că problema pensionarilor care vin în Rusia este că, pentru a confirma experiența de muncă, autoritățile RPF trimit solicitări organizațiilor în care persoana a lucrat anterior. În același timp, mulți dintre ei, inclusiv în Rusia, fie nu mai activează, fie nu mai au în arhive acele documente vechi.

„Pensionarilor care nu au primit confirmarea experienței de muncă li se atribuie o pensie minimă  de opt mii de ruble.

Unei migrante din regiunea Sum din Ucraina care a ajuns în regiunea Kaluga din Rusia, conducerea RPF i-a excluși 25 de ani de experiență, înregistrați în carnetul de muncă pe motiv că prima pagină în loc de data completării era scrisă data angajării persoanei. În orice caz, activiștii pentru drepturile omului insistă asupra faptului că toate aceste deficiențe, care au fost odată admise, nu pot însemna invaliditatea documentului în sine.

Potrivit expertului FPO Galina Ragozina, cea mai mare parte a pensionarilor-migranți primesc cu adevărat plăți minime astăzi numai din cauza vechimii lor excluse dintr-un motiv sau altul, în anumite perioade. Ea a amintit că această problemă a fost discutată cu autoritățile în urmă cu un an, dar de atunci situația s-a înrăutățit, refuzurile au devenit și mai multe. „Dacă migranții anteriori erau îngrijorați de plățile mici ale pensiilor, acum nu le vor primi deloc. Și astfel de cazuri există deja.” Oficialii fac cereri către fosta țară de reședință iar  răspunsurile sunt așteptate de la trei la șase luni. Nu este neobișnuit ca acestea să nu vină deloc, ceea ce duce la refuzuri de pensii sau remanieri. În același timp, certificatele din mâinile migranților nu sunt acceptate.

Potrivit Yuliei Lazareva, expert juridic la FPO, motivul este discrepanța dintre regulile dreptului material. Oficialii ar trebui să fie ghidați de „Acordul privind garanțiile drepturilor cetățenilor statelor membre CSI în domeniul pensiilor” din 1992. Aceasta precizează că o astfel de dispoziție este prevăzută de legislația țării în care locuiește persoana respectivă. În practică, lucrurile stau însă altfel. De exemplu, Federația Rusă oferă pensii anticipate, inclusiv pentru medici și profesori, dar acestea sunt refuzate migranților din țările în care nu există o astfel de instituție. Lazareva insistă că aceasta este „o interpretare fundamental greșită a Acordului”, deoarece afirmă că orice perioadă ar trebui luată în considerare dacă o persoană a plătit la acel moment prime de asigurare. Ea are, de asemenea, exemple  absurde: „Clientului meu i-a fost refuzată o pensie pentru limită de vârstă doar pentru că prima pagină a lucrării a fost scrisă cu o altfel de cerneală decât pe celelalte.” O persoană poate refuza să numere o vechime foarte mare chiar și din cauza schimbării  specializării sale profesionale.

Apropo, în disputele cu statul, a subliniat Lazareva, instanțele sprijină adesea pensionarii, dar angajații sistemului de pensii continuă în mod persistent să ștampileze hârtiile refuzate, ignorând astfel deciziile judecătorești finale. Plângerile în acest sens, adresate șefilor, de obicei, nu aduc rezultate.

O plângere colectivă a lucrătorilor medicali urmează de asemenea să fie discutată la masa rotundă a apărătorilor drepturilor omului. Ei susțin că „uneori este mai ușor să obții cetățenia rusă decât să obții un certificat care să ofere dreptul la muncă”. Deși programul de relocare de stat plasează o preferință specială pentru specialiștii cu înaltă calificare, acest lucru nu este întotdeauna aplicat. Prin urmare, profesioniștii  sunt forțați să înceapă de la zero, deoarece experiența și categoriile lor profesionale nu sunt luate în considerare. Și se întâmplă deja ca familia să se mute în Rusia, dar câțiva membri să rămână să lucreze în străinătate pentru a asigura financiar familia.

Alexander Brod, membru al Consiliului prezidențial pentru drepturile omului a remarcat, că în 2020 peste 25.000 de persoane au venit în Rusia ca parte a programului de stat – jumătate față de 2019. El a confirmat că documentele de experiență profesională furnizate de migranți nu au fost luate în considerare, în timp ce persoana în vârstă era nevoită să supraviețuiască fără pensie. Există probleme în acumularea pensiilor pentru foștii profesori, personalul militar, cei care au lucrat în întreprinderi cu condiții de muncă dăunătoare, astfel încât adesea astfel de oameni trebuie să-și apere dreptul în instanțe. Este dificil  să obțineți confirmarea unei diplome de educație medicală. De exemplu, în acest an examenele pentru medicii migranți au fost anulate în conformitate cu vechile reguli, deoarece, spun ei, au fost pregătite altele noi, care, cu toate acestea, nu se știe când vor fi introduse. „Propunerile de soluționare a acestor probleme au fost scoase în vizor în mod repetat de activiștii și experții pentru drepturile omului. Dar carul nu s-a mișcat din loc”, a spus Broad.

Sursa: ng.ru

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și