Bolton, ex-consilier SUA pe securitate, insistă că una din prioritățile NATO să fie „lichidarea” Transnistriei

547

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și