Bombe cu dispersie pentru Ucraina. Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cere ca SUA să nu fie „blocate”

82

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cere ca SUA să nu fie „blocate” în încercarea lor de a livra bombe cu dispersie armatei ucrainene, apărând în acelaşi timp opoziţia oficială a ţării sale faţă de aceste arme controversate, informează AFP.

„Poziţia germană împotriva muniţiilor cu dispersie este încă justificată. Dar în situaţia actuală nu poţi bloca Statele Unite”, a declarat el într-un interviu transmis duminică de postul german ZDF, potrivit Agerpres.

„Dacă Ucraina nu mai are mijloacele de a se apăra sau dacă cei care o ajută să o apere nu o mai fac, atunci va fi sfârşitul Ucrainei”, a spus Steinmeier, ale cărui puteri sunt în esenţă simbolice şi ceremoniale.

Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în faţa Rusiei, inclusiv muniţii cu dispersie, depăşind un nou prag în tipul de armament furnizat Kievului. Anunţul Washingtonului a atras critici puternice din partea ONG-urilor şi a pus într-o situaţie stânjenitoare ţările europene.

Aceste arme extrem de controversate pot dispersa până la câteva sute de încărcături explozive mici şi sunt acuzate că provoacă multe victime civile colaterale.Ele sunt interzise în multe ţări, în special europene, semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008, la care nici Statele Unite, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt părţi.

Steinmeier a reamintit duminică faptul că a „semnat” convenţia în numele ţării sale când era ministru de externe. Dar „nu există nicio îndoială cu privire la cine este agresorul şi cine este victima şi că trebuie să rămânem de partea victimelor”, a adăugat el.

„Suntem siguri că prietenii noştri americani nu au luat uşor decizia de a livra muniţiile în cauză”, a declarat vineri Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului german condus de Olaf Scholz.

„Avem de-a face aici, de asemenea, cu o configuraţie specială, Ucraina folosind muniţie pentru a-şi proteja propria populaţie (…) pentru a-şi elibera propriul teritoriu”, a spus el, reamintind că „Rusia a folosit deja pe scară largă muniţii cu dispersie” în Ucraina.

Parisul şi Londra şi-au reiterat, de asemenea, opoziţia faţă de aceste arme, în numele Convenţiei de la Oslo la care sunt semnatare.

„Înţelegem arbitrajul la care au ajuns Statele Unite în dorinţa lor de a ajuta Ucraina”, a transmis Quai d’Orsay.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și