Bosnia și Herțegovina, în pericol: noi declarații provocatoare ale liderului pro-rus al Republicii Srpska
Bosnia și Herțegovina se îndreaptă spre o „separare pașnică”, susține liderul entității teritoriale sârbe din această țară balcanică, Milorad Dodik.
„Epilogul pentru Bosnia va fi, din nefericire, separarea paşnică”, a declarat Dodik într-o conferinţă de presă susținută marți la Banja Luka, reședința entității Republica Srpska (RS), cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la Acordul de Pace de la Dayton.
„Procesul este lansat. Trenul a plecat din gară şi nu mai poate face cale întoarsă, este definitiv. Aceasta se va produce în pace, fără niciun conflict. Republika Srpska nu planifică o secesiune prin violenţă”, a insistat Dodik, aflat la conducerea Republicii Srbska încă din 2006.
Acordul de Pace de la Dayton, parafat la 21 noiembrie 1995, a pus capăt războiului intercomunitar din Bosnia și Herțegovina (1992-1995), soldat cu 100.000 de morţi.
De atunci, Bosnia și Herțegovina este formată din două entități teritoriale: Federația Bosnia și Herțegovina (bosniaco-croată) și Republica Srpska (sârbă).
Aniversarea de marţi survine în plină criză politică legată de repartiţia bunurilor statului, notează AFP, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii politici ai celor trei comunităţi – bosniaco-musulmană, croato-catolică şi sârbo-ortodoxă – nu au reuşit niciodată să ajungă la un compromis cu privire la repartiţia bunurilor imobiliare, cursurilor de apă, pădurilor, terenurilor și clădirilor militare ale statului.
În opinia bosniacilor, proprietarul trebuie să fie statul central, în timp ce sârbii pretind ca bunurile să le revină entităţilor componente.
Dodik a impus votarea unei legi prin care Republika Sprska devine proprietarul bunurilor situate pe teritoriul său. Legea a fost suspendată de Înaltul Reprezentant Internaţional pentru pace, Christian Schmidt, pe care Dodik, susținut de regimul de la Moscova, îl consideră „ilegitim”.
Dodik, un susținător al lui Vladimir Putin, urmează să compară în faţa unui tribunal din Sarajevo pentru că a respins autoritatea lui Schmidt, diplomatul german însărcinat să vegheze la respectarea Acordului de la Dayton.