Brexitul, la final. Noua relație cu UE naște haos, după ce firmele europene spun că renunță să mai facă exporturi în Regatul Unit

58

La patru ani după ce Marea Britanie a părăsit formal Uniunea Europeană, afacerile din regat se confruntă din nou cu un rezultatul Brexitului.

Guvernul britanic implementează în sfârșit regimul post-Brexit la graniță, unde vor fi introduse verificări pentru importurile de plante, carne și alte produse animale din UE, pentru prima dată de la plecarea Marii Britanii din bloc.

Denumit Border Target Operating Model (BTOM), acest regim, întârziat de cinci ori, va fi implementat în trei etape, începând cu cerințele de documentare pentru întreprinderile UE care trimit produse animale și vegetale în Marea Britanie începând cu 31 ianuarie. Acest lucru va fi urmat de verificări fizice în aprilie și de declarații privind siguranța și securitatea în octombrie.

În ciuda pregătirii îndelungate, multe firme din UE par să nu fie pregătite pentru aceste schimbări – existând teama că unele vor decide să renunțe la exporturile către Marea Britanie din cauza costurilor suplimentare și a noilor birocrații.

Shane Brennan, director de comunicare la Global Cold Chain Alliance spune că unele firme vor face acest pas, dar numai dacă pot transfera costurile către clienții din Marea Britanie.

Pentru alții, decizia logică va fi să reducă și să oprească vânzările către clienții din Marea Britanie și să se concentreze pe alți cumpărători din piața unică”, a avertizat Brennan, ceea ce ar putea duce la o „eroziune a varietății” disponibile în supermarketurile britanice, potrivit Politico.

Schimbările vor limita importurile din UE

Marco Forgione, directorul Institute of Export and International Trade, semnalează îngrijorări atât din partea britanicilor, cât și a celor de pe malul continental al Canalului Mânecii. „Am organizat o serie de evenimente cu întreprinderi din Marea Britanie și UE în ultimele luni și, din nefericire, am constatat că anxietatea legată de aceste schimbări a crescut și pregătirea pare să fi scăzut cu aproximativ 23%,” a spus el.

Conform unui sondaj recent, 54% dintre afacerile din domeniul alimentar și băuturi se simt „îngrozitor” cu privire la aceste schimbări, iar alte 21% chiar mai rău. Există, de asemenea, confuzie cu privire la modul în care noile reglementări vor fi aplicate începând cu sfârșitul lunii ianuarie, din cauză că verificările fizice sunt introduse abia în aprilie.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și