Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie
Germania nu va urma exemplul Statelor Unite în livrarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune către Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz. Oficialii se tem că acestea ar putea fi folosite împotriva unor ținte din Rusia, informează DW.
Racheta de croazieră Taurus este una dintre cele mai puternice arme din arsenalul armatei germane și se află de mult timp în fruntea listei de dorințe a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz (SPD), continuă să respingă exporturile de arme către Ucraina. Cu un focos care poate penetra buncăre, racheta de croazieră Taurus are o rază de acțiune de 500 de kilometri și poate fi lansată de un avion de vânătoare. Ucraina dorește să o folosească pentru a ataca poziții din interiorul Rusiei din care armata președintelui Vladimir Putin bombardează Ucraina. Tirurile de rachete rusești asupra orașelor din Ucraina au crescut din nou recent.
Dezbaterea a fost reaprinsă în Germania după ce președintele american Joe Biden – cu doar două luni înainte de încheierea mandatului său – ar decis să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune produse în Statele Unite împotriva unor ținte din Rusia. Se spune că Biden s-a răzgândit parțial pentru că Rusia a convins Coreea de Nord să trimită mii de soldați pentru a lupta în război.
Având în vedere situația militară precară a Ucrainei, tot mai mulți oameni cer acum Germaniei să livreze rachete Taurus Ucrainei. Cu toate acestea, acestea pot zbura mult mai departe decât rachetele americane ATACMS, pe care Ucraina le-a folosit astăzi pentru a ataca ținte din Rusia.