Câți bani au ridicat procurorii de la Partidul Șor timp de nouă luni de anchetă

324

Europa Liberă a calculat că, în cele nouă luni de anchetă în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, oamenii legii au ridicat cel puțin 8 milioane de lei. Procurorii susțin că urmărirea penală într-un episod din acest dosar se află la etapa finală și va fi expediat în instanță în curând.

Ultimele percheziții în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor au avut loc pe 9 martie. Oamenii legii au ridicat peste 2,5 milioane de lei și 50.000 de euro (circa 3.492.385 de lei) de la „curierii” care ar fi trebuit să transmită banii președinților și vicepreședinților organizațiilor teritoriale ale partidului. Procurorii susțin că acești bani urmau să fie folosiți pentru organizarea protestelor: închirierea transportului și plata protestatarilor.

Au fost reținute trei persoane în automobilele cărora au fost găsite pungi și plicuri cu bani și liste cu datele de contact ale persoanelor care ar fi urmat să primească acești bani.

A doua zi, pe 10 martie, membrii și susținătorii Partidului Șor au protestat în fața Ministerului de Interne. Aceștia s-au plâns de abuzurile oamenilor legii, iar primarul de Orhei, Pavel Verejan, a declarat că polițiștii vor să-i intimideze și să-i aresteze colegii.

„Da, Ilan Șor a spus că va da câte 400 de lei [protestatarilor]. Și ce e în neregulă cu asta?”, a întrebat Verejan.

Percheziții de amploare

Faptul că procuratura a deschis un dosar privind finanțarea ilegală a Partidului Șor a devenit cunoscut pe 21 iulie 2022. Procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității vicepreședintei formațiunii, Marina Tauber, care a fost reținută în aceeași zi. La scurt timp, ea a fost acuzată de falsificarea rapoartelor financiare ale partidului și că ar fi fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului de către un grup criminal.

La câteva zile după ce Tauber a fost plasată în arest, au avut loc primele percheziții de amploare în acest caz, desfășurate de angajați ai Procuraturii Anticorupție, ai Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Informații și Securitate.

Oamenii legii au efectuat 97 de percheziții în 26 de orașe ale țării. De la membrii de partid au fost ridicate documente, telefoane mobile și liste cu informații „despre persoanele fizice și juridice care au primit plăți ilegale pentru prestarea de servicii către partid”.

Oamenii legii au mai efectuat percheziții la activiști și membri ai partidului pe 2 septembrie 2022 și au reținut trei persoane.

Procurorii au mai ridicat, pe 20 octombrie, 4.297.138 de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă ridicată pe întreaga durată a anchetei. În acea zi, oamenii legii au efectuat 55 de percheziții și au reținut 24 de persoane. În timpul percheziției, oamenii legii au ridicat cel puțin 20 de pachete cu bani, care urmau să fie distribuiți în raioanele țării.

Inițial, procurorii au raportat că au ridicat 3,5 milioane de lei, dar după ce banii au fost numărați din nou, s-a dovedit că pachetele conțineau 4.219.550 de lei și aproximativ 4.000 de dolari (77.588 de lei la cursul de schimb din 20 octombrie 2022).

Pe 2 noiembrie, au fost organizate noi percheziții și au fost reținute opt persoane. De asemenea, s-au ridicat 321 de mii de lei.

La sfârșitul iernii, perchezițiile au fost reluate. Pe 18 februarie, oamenii legii au efectuat 20 de percheziții la președinții și vicepreședinții organizațiilor teritoriale ale partidului. Opt persoane au fost reținute.

De asemenea, oamenii legii au anunțat că au reușit să documenteze mai multe episoade în care reprezentanții „grupării infracționale au predat” membrilor și activiștilor Partidului Șor peste 3,3 milioane de lei, 61.000 de euro și 55.000 de dolari.

Astfel, potrivit calculelor Europa Liberă, până acum, de la Partidul Șor au fost ridicați, în total, cel puțin 8 milioane de lei.

Rețineri și arestări

La nouă luni de la pornirea urmării penale, Marina Tauber rămâne unul dintre cei mai cunoscuți inculpați în acest dosar. A petrecut aproape două luni în arest: în perioada 23 iulie – 14 septembrie. Apoi a fost plasată în arest la domiciliu și sub control judiciar. Pe 23 februarie 2023, Curtea de Apel a anulat majoritatea restricțiilor legate de măsura preventivă.

În perioada 25 iulie 2022 – 10 martie 2023, oamenii legii au reținut cel puțin 46 de persoane. Cel puțin unul dintre ei a fost reținut de două ori (pe 18 februarie, dar instanța l-a eliberat sub control judiciar pe 9 martie).

Europa Liberă a solicitat Procuraturii Anticorupție numărul persoanelor care au primit calitatea de învinuiți în acest dosar și ce măsură preventivă li s-a aplicat. La momentul publicării textului, nu am primit niciun răspuns.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și