Ce caută un diplomat iranian și o delegație Hamas la Moscova? Putin, suspectat că toarnă gaz pe foc

119

Un diplomat israelian și o delegație a mișcării islamiste Hamas se află la Moscova în timp ce Vladimir Putin este suspectat că toarnă gaz pe foc din umbră în conflictul israeliano-palestinian pentru a îndepărta atenția opiniei publice de la vărsarea de sânge pe care o provoacă în Ucraina.

Vladimir Putin vorbește despre încetarea războiului dintre Israel și Hamas, dar nu înseamnă că este și sincer. De asemenea, liderul autoritar rus se declară îngrijorat de civilii morți în acest nou episod sângeros între cele două părți beligerante, în timp ce trupele sale omoară ucraineni nevinovați. Și, deloc surprinzător, Putin lansează acuzații și fel și fel de deprecieri la adresa Statelor Unite în timp ce se poziționează drept un om al păcii.

Însă numeroși experți în relații internaționale atrag atenția că Putin nu are decât de profitat de pe urma războiului dintre Israel și Hamas fără a interveni în mod direct, ci doar din umbră sau propagandistic. Obiectivul: să sumbineze Occidentul pe măsura prelungirii războiului și să distragă atenția, chiar și sprijinul de la Ucraina.

În contextul în care armata israeliană pregătește următoarea fază a răspunsului împotriva atacului brutal lansat de Hamas pe 7 octombrie, Moscova găzduiește un diplomat iranian și o delegație Hamas. Informația a fost confirmată joi de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Conform RIA Novosti, care citează o sursă palestiniană, unul dintre membrii delegației Hamas este Mousa Mohammed Abu Marzook, care deține funcția de vicepreședinte al Biroului Politic al mișcării islamiste ce deține controlul asupra Fâșiei Gaza. Inclus în 1995 pe lista de teroriști a Statelor Unite, Mousa Mohammed Abu Marzook este suspectat de implicare în atentatul de la World Trade Center din 26 februarie 1996 soldat cu șase morți și 1.042 de răniți.

Totodată, Zaharova a recunoscut că viceministrul iranian de Externe Ali Baghiri Kani se află şi el în vizită la Moscova. Diplomatul iranin, care ar fi principalul negociator al regimului de la Teheran în domeniul nuclear, ar fi discutat cu viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin.

Hamas este suținută politic, diplomatic, militar și financiar de regimul de la Teheran, în timp ce Iranul și Rusia par unite deocamdată de o agendă antioccidentală.

Putin, elogiat de Hamas

Ministerul rus de Externe susține că ar fi discutat despre eliberarea ostaticilor răpiți din Israel și „evacuarea ruşilor şi a altor cetăţeni străini de pe teritoriul enclavei palestiniene”.

MAE rus a declarat că își menține poziția privind crearea „unui stat palestinian suveran în graniţele din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est şi care să trăiască alături de Israel în pace şi securitate”.

De cealaltă parte, Hamas a publicat un comunicat plin de elogii la adresa lui Putin, apreciind mai ales faptul că s-a pronunțat împotriva uciderii de civili palestinieni. De remarcat este faptul că toți liderii de stat din lume s-au poziționat clar împotriva uciderii de civili, fie israelieni, fie palestinieni, dar, din anumite motive, Putin este printre puținii menționați de Hamas. Nici măcar liderul autoritar chinez Xi Jinping nu a avut parte deocamdată de această „onoare”. Însă, dincolo de elogii, Hamas a recunoscut că s-au discutat modalităţi de a opri „crimele susţinute de Occident ale Israelului”, ceea ce, trecând de formularea propagandistică specifică Hamas și susținătorilor săi, poate sugera o cooperare – dar sub ce formă? – între Rusia și această organizație catalogată drept teroristă.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și