Ce este în neregulă cu vaccinul rusesc împotriva coronavirusului? „Rusia va fi prima. E ca în momentul lansării satelitului”
Crearea vaccinului anti-COVID-19 s-a transformat dintr-o problemă medicală în una pur politică sau economică. Apariția vaccinului este asociată cu salvarea miraculoasă a economiei mondiale și pentru unii este teribil de important ce țară, companie sau instituție științifică va lansa prima multașteptatul vaccin. Se pare că mulți uită că toate eforturile sunt pentru oameni, pentru sănătatea și bunăstarea lor.
Ce s-a întâmplat?
Pe 21 iulie 2020, ministrul adjunct rus, al Apărării, Ruslan Țalikov, a anunțat că este gata primul vaccin rusesc împotriva COVID-19. „La momentul externării, toți voluntarii, fără excepție, care au primit imunitate împotriva coronavirusului de tip nou, s-au simțit bine”, a declarat el într-un interviu. Ulterior, pe 1 august, ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a declarat că primele două etape ale testelor au avut succes și că se pregătește un pachet de documente pentru înregistrarea medicamentului. Potrivit acestuia, urmează să fie înregistrate încă cel puțin două medicamente: „Ne așteptăm la cel puțin încă două cereri în următoarea lună și jumătate – două luni pentru permisiunea de a efectua studii clinice.”
Este important de știut că:
În total, conform datelor OMS, la nivel mondial, sunt în proces de elaborare 141 de vaccinuri împotriva coronavirusului de tip nou, dintre care 16 sunt în studii clinice. Vaccinul este considerat a fi cel mai sigur mod de a opri o nouă pandemie de coronavirus. Companiile globale raportează periodic unele rezultate ale studiilor clinice. Conform acestor informații, se stabilesc următoarele acțiuni și ulterior întreaga piață se pliează pe conținutul mesajului.
Ce este în neregulă cu vaccinul rusesc?
„Acum are loc a doua fază a studiilor clinice ale vaccinului dezvoltat de CNI de Microbiologie și Epidemiologie N.F. Gamalei de la Ministerul Sănătății. Studiile continuă și se află în etapa finală”, spune ministrul adjunct al Sănătății Alexey Kuznețov.
„Până în prezent, rezultatele despre vaccinul din cadrul centrului Gamalei țin doar de prima fază a studiilor clinice care testează siguranța și imunogenitatea vaccinului”, a declarat Anton Gopka, CEO și co-fondator al unei firme de investiții în domeniul sănătății.
„Nu au fost publicate încă date. Potrivit informațiilor preliminare privind 38 de voluntari, nu au existat reacții adverse severe, deși au existat atât febră mare, cât și situații de conflict în rândul celor vaccinați. Până în prezent, există doar afirmații în comunicatele de presă că toți voluntarii au dezvoltat un răspuns imun complet”, a spus Gopka.
Mulți oameni de știință și virusologi cred că această cursă pentru întâietate în crearea unui vaccin anti-coronavirus poate deveni un dezastru în cazul în care se ajunge la vaccinarea în masă cu un medicament ineficient.
În timp ce în Rusia vaccinul este testat pe 38 de voluntari, fără a publica informații detaliate despre studiile clinice și efectele secundare, compania americană de biotehnologie Moderna a început a treia fază finală a cercetărilor. 30.000 de voluntari vor lua parte la studiile clinice.
Mai mult, comentând viteza cu care vaccinul rusesc este aprobat oficial și a început să fie utilizat, experții spun că participarea personalului militar la studiile clinice afectează negativ credibilitatea vaccinului și a datelor sale. Ei susțin că trebuie dezvăluite date detaliate privind numărul și clasa de reacții adverse, precum și informații privind răspunsul imun celular la vaccin, iar eficacitatea clinică a vaccinului în a doua fază trebuie studiată.
Prestigiu sau siguranță?
Vestea că Rusia programează să înceapă vaccinarea în masă împotriva coronavirusului în octombrie a fost întâmpinată cu precauție de presa străină. Autoritățile ruse s-ar putea grăbi punând prestigiul național mai presus decât siguranța națiunii, notează BBC, CNN, The Wall Street Journal, Bloomberg și alții.
„Rusia susține că este asaltată din străinătate cu întrebări despre potențialul său vaccin, dezvoltat într-un ritm accelerat. Dar mai sunt și alte întrebări… Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinului, iar CNN nu poate confirma siguranța sau eficacitatea declarată a acestuia. Criticii spun că țara se grăbește să înceapă vaccinarea, pe fondul presiunii politice exercitate de Kremlin, care dorește să o prezinte ca fiind o putere științifică globală.”
„Sub presiunea pandemiei de coronavirus asupra sistemului de sănătate și impactul măsurilor de carantină asupra economiei, Rusia a redus timpul de testare și a accelerat procesul de evaluare clinică în încercarea de a reuși în cursa vaccinului.”
„În timp ce dezvoltatorii au lăudat vaccinul ca fiind unul sigur și probabil primul care va fi pus la dispoziția oamenilor, datele nu au fost publicate, și viteza cu care Rusia se deplasează a ridicat semne de întrebare.”
„Viteza cu care Rusia reprezintă primul potențial vaccin împotriva COVID-19 i-a făcut pe critici să se întrebe dacă Rusia pune în pericol sănătatea și siguranța în schimbul victoriei în cursa pentru primul vaccin anti-COVID de succes”.
„Rusia va fi prima”
Șeful Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, a comparat crearea unui vaccin împotriva coronavirusului cu lansarea primului satelit artificial al Pământului, pe care URSS l-a realizat în 1957.
„E ca în momentul lansării satelitului. Americanii au fost surprinși când au auzit semnalul prin satelit. E la fel cu acest vaccin. Rusia va fi prima în acest sens”, a declarat Dmitriev.
El a adăugat că oamenii de știință ruși se concentrează „nu pe a fi primii, ci pe siguranța oamenilor”.
Cu o zi înainte, Bloomberg a scris că unii reprezentanți ai elitei ruse au fost deja vaccinați, fără să aștepte încheierea testelor clinice. Printre ei se află Kirill Dmitriev, care a declarat anterior că a fost vaccinat la jumătatea lunii iunie alături de alți voluntari.
Agenția a constatat, de asemenea, că vaccinul rusesc împotriva coronavirusului a fost testat nu numai pe militari și angajați ai marilor companii ruse care au fost de acord să participe la experiment (de exemplu, pe angajații Sberbank), ci și pe reprezentanți ai elitei rusești.
Potrivit agenției, ei au avut acces la vaccin în aprilie. Testarea a fost efectuată de Institutul Gamalei neoficial, deși oamenii de știință continuă să monitorizeze starea de sănătate a participanților la experiment. Institutul însuși neagă efectuarea unor astfel de cercetări.