Ce planuri de luptă are NATO pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea
Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la Vilnius a fost elaborarea unor noi planuri de luptă pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea.
„Aceste planuri abordează aceste scenarii diferite„, a spus el. „Bineînțeles, din motive evidente, nu pot fi foarte specific, dar vă pot asigura că aceste planuri sunt conturate prin analizarea posibilei poziții a Rusiei în vecinătatea noastră“.
Sute de buncăre fortificate vor fi construite ca parte a unei noi linii defensive menite să protejeze statele baltice – și, astfel, întreaga alianță de apărare occidentală – de un atac rusesc. În sud, Lituania deschide peste o duzină de așa-numite parcuri de contramobilitate – unde vor fi depozitate obstacolelor antitanc, sârmă ghimpată și blocuri de beton concepute pentru a încetini înaintarea potențialilor invadatori.
Letonia, împreună cu celelalte două state baltice și Finlanda, a ridicat, de asemenea, garduri la granița cu Rusia și Belarus.
Aceste lucrări sunt o dovadă că securitatea în țările de frontieră ale NATO este acum determinată de situația din Ucraina. Liderii baltici, care vedeau înfrângerea Rusiei în Ucraina ca fiind cea mai bună modalitate de a-și garanta securitatea, văd acum cum valul războiului se întoarce în favoarea Moscovei.
Ultimele luni au adus o avalanșă de avertismente cu privire la un posibil atac rusesc asupra NATO în următorul deceniu. În mod surprinzător, nu doar Vilnius, Riga și Tallinn trag un semnal de alarmă, ci și miniștrii de la Stockholm, Berlin și Londra, care vorbesc cu toții despre o posibilă confruntare în 2-8 ani, scrie Financial Times.
Liderii regionali văd cele trei state baltice – cu teritoriul lor mic și legăturile terestre înguste cu restul NATO – ca pe un loc în care Putin ar putea încerca să testeze unitatea și hotărârea alianței prin provocări destabilizatoare sau chiar prin atacuri directe. Aceste temeri sunt accentuate de perspectiva unei reveniri a lui Donald Trump, care ar ridica îndoieli serioase cu privire la angajamentul SUA față de securitatea europeană într-un moment în care puțini oficiali și analiști cred că Europa se poate apăra singură.
Detalii, AICI