Ce se află în spatele raportărilor record de arme ucrainene distruse de ruși. ”Este o armă psihologică”
Un grup de experți ucraineni în arme fabrică tunuri de artilerie în mărime naturală, sisteme radar, lansatoare de rachete și alte arme din plastic, lemn și spumă pentru a distrage atenția rușilor și a proteja echipamentul real și soldații care le deservesc, scrie The Guardian.
Jurnaliştii publicaţiei au vizitat fabrica, unde sunt făcute false echipamentelor ucrainene. Sunt suficient de asemănătoare pentru a convinge operatorii ruși de drone și personalul militar cu experiență în luptă pe motiv că sunt reale. Angajații unei întreprinderi speciale își măsoară succesul prin cât de repede le distruge inamicul produsele. „Când armata vine la noi și ne spune „Am terminat”, înseamnă că ne-am făcut treaba cu succes”, spune un angajat.
Atelierul are chiar și un dulap cu suveniruri ale succesului muncii lor, cum ar fi motorul și fragmente a unei drone Shahed de fabricație iraniană și aripa ruptă a unei drone rusești Lancet. Ambele au fost ademenite să atace echipamente contrafăcute.
Distrugerea momelilor este costisitoare pentru Rusia, înseamnă un atac mai puțin asupra poziției reale ucrainene, notează publicația.
„Poate salva viețile băieților noștri. Avem un acord cu armata pentru a împărtăși fotografii și rămășițe la momeli ca dovadă că am făcut o treabă bună”, au spus muncitorii.
Toți angajații întreprinderii sunt detașați pe perioadă nedeterminată – ai societății metalurgice „Metinvest”, care administra uzina metalurgică „Azovstal” din Mariupol.
„Ne-am gândit că, dacă rușii văd o mulțime de arme, s-ar putea să le fie frică să avanseze sau să bombardeze zona. Aceasta este o armă psihologică”, spune unul dintre ei.
Toate echipele de angajați sunt formate din voluntari. Acest lucru oferă credibilitate grupului al cărui proiect îi face o țintă.
„Trebuie să putem avea încredere unul în celălalt, nu am angajat doar oameni de pe stradă. Îi cunoaștem”, a spus șeful companiei.
Producătorii de arme momeli își actualizează în mod regulat „linia de producție” pentru a se adapta la noile sosiri în arsenalul în creștere al Ucrainei și pentru a crea modele mai realiste.
Citește articolul integral AICI