Ce spune Chișinăul despre proiectul de lege al MApN privind protejarea românilor aflați în pericol în străinătate

125

Guvernul de la Chișinău urmărește la această etapă proiectul de lege privind protejarea cetățenilor români aflați în pericol, subliniind că vor urma discuții și consultări în acest sens.

Guvernul moldovean a reacționat prin intermediul purtătorului de cuvânt Daniel Vodă la proiectul de lege al Bucureștiului.

,,Urmărim îndeaproape evoluțiile care sunt în spațiul regional cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare în Europa, inclusiv țara vecină, România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău, Guvernul, vor urmări această inițiativă, care înțelegem că este în fază de proiect la această etapă, deci urmează pe interior consultări, discuții, iar noi le vom urmări. Moldova la fel construiește instituții reziliente care să apere interesele cetățenilor noștri în actualul mediu de securitate”, a declarat Daniel Vodă, fiind întrebat dacă autoritățile de la Chișinău au văzut proiectul care ar permite Armatei Române să intervină în afara teritoriului țării în contextul în care un număr mare de locuitori ai Rep. Moldova sunt și cetățeni ai României.

Totodată, reprezentantul Executivului Recean a ținut să menționeze că ,,autoritățile Republicii Moldova au comunicat de fiecare dată transparent cine sunt prietenii țării noastre. De fiecare dată, în acest rând de prieteni, România ocupă un loc special. Autoritățile române la fel au comentat exhaustiv că vor continua să sprijine Republica Moldova pe toate dimensiunile de dialog și de cooperare. Recentele sondaje de opinie publică arată că cetățenii Republicii Moldova într-o majoritate covârșitoare vorbesc despre acest lucru. Datele indică că peste 2/3 de oameni califică relațiile moldo-române ca fiind la un nivel excelent”.

Mulțumiri Bucureștiului

Vodă a adus mulțumiri Bucureștiului pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului Chișinăului.

,,Și pe această dimensiune, la toate întrevederele oficiale care au loc, un lucru rămâne constant și neschimbat de fiecare dată: România sprijină necondiționat parcursul de integrare europeană al țării noastre. Îmi face o deosebită plăcere și pe această cale să transmitem un mesaj de apreciere colegilor de la București pentru sprijinul consecvent și pentru susținerea Moldovei sigure, prospere și europene”, a conchis acesta.

Ministerul Apărării Naţionale al României (MApN) a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind apărarea națională a României. Noua lege aduce în discuție și conceptul de amenințări hibride la adresa securității României.

Aceasta va permite și intervenții în afara teritoriului României. Astfel de acțiuni nu se limitează doar la trupele militare, ci pot implica și alte tipuri de intervenții, în scopul contracarării acestor amenințări hibride. Aceste intervenții pot fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, se arată în proiect.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și