Ce țară urmează după Ucraina? Riscul de a fi vecin cu Rusia lui Putin

226

„Saune pentru prima linie”? De ce oare, în condițiile în care Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă? Întrebarea și-o pune jurnalista BBC Katya Adler într-un reportaj realizat în posibil viitoarele ținte ale Rusiei lui Putin.

Și totuși, ucrainenii sunt cei care au cerut saune mobile, spune regizorul estonian Ilmar Raag în articolul publicat pe site-ul BBC cu titlul „Cine urmează? Riscului de a trăi alături de Putin”.

Raag își ocupă acum o parte din timp făcând rost de saune mobile pentru soldații ucraineni. Acestea sunt dotate cu dușuri și mașini de spălat. Și sunt camuflate, pentru a nu fi luate în vizor de ruși.

Dacă vrei să comanzi o saună, este firesc să te adresezi unui estonian. Cultura saunei face parte din ADN-ul Estoniei. Este vorba atât despre igienă, cât și despre menținerea moralului, mai ales în nopțile reci de iarnă, remarcă jurnalista britanică.

Soldații estonieni călătoresc rar fără o saună mobilă. Este o tradiție militară care a început în urmă cu aproape 100 de ani, în timpul luptei împotriva bolșevicilor.

Raag spune că unii soldați ucraineni nu reușesc să-și scoată bocancii sau să se spele cu săptămânile, ceea ce explică de ce un comandant aflat în prima linie la Bahmut i-a spus pe Facetime că saunele pe care i le-a trimis sunt ca un dar venit din cer.

Balticii, printre cele mai sensibile popoare la cauza ucraineană

Ocupați timp de decenii de Uniunea Sovietică, estonienii, letonienii și lituanienii spun că înțeleg foarte bine durerea ucrainenilor. Le-au sărit în ajutor chiar în primele zile de la declanșarea invaziei, oferind uneori mai mult decât le permitea buzunarul.

Lituanianul Gediminas Ivanauskas, campion național la drifting, a condus chiar și pe câmpurile noroioase din Ucraina pentru a ajuta la evacuarea civililor. Ochii i se umplu de lacrimi când povestește despre suferința văzută acolo. Dornic să ajute și frustrat de ritmul adesea lent sosirii ajutoarelor internaționale, campionul lituanian strânge vehicule pe care le echipează și le blindează într-un mic garaj închiriat pentru a le trimite în Ucraina ca ambulanțe cu tracțiune integrală.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și