Ce țări l-ar adăposti pe Putin în caz că acesta ar fi nevoit să fugă din Rusia
Pe măsură ce Kremlinul se împotmolește în războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, Vladimir Putin ar putea fi forțat să ia în considerare o strategie de ieșire. Unde ar putea găsi cel mai confortabil și sigur adăpost?
Prin invazia brutală a Ucrainei, liderul de la Kremlin s-a pus în situația de a fi anchetat și condamnat pentru crime de război, iar el știe acest lucru, scrie Politico.
Ascultând discursurile, conferințele de presă și aparițiile în mass-media ale comentatorilor și politicienilor din anturajul Kremlinului, se poate observa un curent subînțeles de teamă de a nu ajunge la un tribunal, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului lider sârb Slobodan Miloșevici.
Pe măsură ce eforturile de război al Kremlinului se clatină în fața contraatacurilor feroce ale armatei ucrainene, iar șansele de victorie scad și riscul de schimbare a regimului crește în Rusia, Putin și acoliții săi trebuie să reflecteze cu siguranță la strategii de ieșire, notează Politico.
Politico menționează că a vorbit cu Christine Van den Wyngaert, o fostă judecătoare la Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, una dintre instanțele care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina. Van den Wyngaert, în prezent consilieră specială a procurorului CPI, Karim Khan, afirmă că orice eventual proces pentru crime de război ar dura probabil și ar urma să fie complicat, dar calendarul ar putea fi ajutat de echipa CPI care adună deja probe pe teren.
În opinia ei, doar cazul Bucea, unde au fost descoperite gropi comune în urma retragerii soldaților ruși, ar fi probabil suficient pentru o condamnare pe viață, în cazul în care CPI ar pune mâna pe făptași.
Visul lui Putin este, bineînțeles, ca un succesor înțelegător la Kremlin să îi permită să trăiască în palatul său sau cel puțin într-o „dacea” confortabilă. La urma urmei, Putin i-a oferit imunitate lui Boris Elțîn și familiei sale imediat după ce s-a instalat la Kremlin.
Însă Putin nu este ferit de riscul ca lucrurile să devină cu adevărat sumbre pentru el în Rusia, în condițiile în care este acuzat de moartea a zeci de mii de oameni în Ucraina. Unde ar putea fugi pentru a evita să ajungă după gratii?
Avocații l-ar sfătui probabil să meargă într-o țară care nu a semnat statutul CPI, mai ales într-o țară cu „multă ezitare în a-l extrăda”, spune Van den Wyngaert.
Politico prezintă câteva variante de adăpost pentru Putin, sugestiile fiind făcute în funcție de nivelul de prietenie pe care acesta l-ar putea avea cu liderii de acolo, de calitatea probabilă a vieții, de stabilitate și de riscul de extrădare.
China
Avantaje: Vladimir Putin l-a catalogat pe Xi Jinping drept prietenul său „apropiat”, în timp ce liderul chinez l-a descris pe omologul său rus ca fiind „cel mai bun prieten”. Cei doi autocrați par să fie atât de apropiați, încât s-au afișat cu înghețată și șampanie la cea de-a 66-a aniversare a lui Xi. Având în vedere că Xi și-a asigurat recent al treilea mandat la conducerea Chinei și, în esență, și-a consolidat președinția pe viață, este puțin probabil ca Putin să mai aibă de-a face cu un eventual alt lider la Beijing.
Dezavantaje: relațiile ruso-chineze sunt considerate mai degrabă strategice decât cu adevărat calde, iar Beijingul poate că nu dorește să își riște comerțul cu Occidentul prin găzduirea unui fost lider de stat acuzat de crime de război.
Siria
Avantaje: Președintele sirian Bashar al-Assad a cerut ajutor din partea lui Putin pentru a reprima brutal o revoltă care a început în 2011, așa că nu ar refuza să-l adăpostească. Potrivit unor zvonuri apărute recent pe internet, Putin ar lua în calcul să se refugieze la Alep dacă ar pierde războiul.
Dezavantaje: Putin ar trebui probabil să traverseze spațiul aerian al Turciei – și, implicit, al NATO – pentru a ajunge în Siria, ceea ce l-ar expune. Aspect mai important, fără sprijinul Moscovei și fără mercenarii Wagner care să ajute la menținerea regimului Assad, Siria ar putea să nu fie pentru mult timp un loc sigur pentru Putin.
Iran
Avantaje: În condițiile în care acordul nuclear iranian are șanse foarte mici pentru a fi reluat, Teheranul nu are prea multe de pierdut dacă s-ar apropia de Putin. De fapt, sancțiunile impuse atât Rusiei, cât și Iranului în ultimii ani au consolidat relația dintre cele două țări, Teheranul devenind furnizorul favorit de drone pentru Moscova.
Dezavantaje: Protestele în masă în curs de desfășurare în Iran ar putea duce la prăbușirea regimului – și așa ar cădea și varianta de refugiu sigur pentru Putin. Prietenii ayatollahilor s-ar putea să nu fie populari în lunile și anii care urmează. De altfel, Putin nu ar vrea în mod sigur să aibă sfârșitul diplomatului și poetului rus din secolul al XIX-lea Aleksandr Griboedov, care a fost împușcat la Teheran, apoi decapitat de un vânzător de kebab.
Coreea de Nord
Avantaje: Coreea de Nord, un alt furnizor de armament pentru ruși, are la conducere un tânăr „lider suprem” care nu dă semne că ar putea pierde puterea prea curând. În timp ce o mare parte a populației nord-coreene trăiește în sărăcie, clanul Kim are un stil de viață opulent, vânând foci și relaxându-se pe super-iahturi, exact pe placul lui Putin. Deși Phenianul nu este un loc popular de refugiu, totuși ar putea fi o rampă către o carieră cinematografică. Putin ar trebui doar să ia exemplul lui James Joseph Dresnok, soldatul american care a dezertat în Coreea de Nord în 1962 și a jucat în numeroase filme de propagandă, inclusiv în filme care ar fi fost regizate chiar de liderul suprem de atunci, Kim Jong-il. Putin ar putea să-și pună mustață și să joace rolul lui Stalin într-un film de război!
Dezavantaje: Phenianul este mai mult Hollyweird decât Hollywood, unde statul controlează absolut totul, de la haine și coafură până la limbaj. În plus, există riscul ca amenințările nucleare ale lui Kim Jong-un să se termine în lacrimi pentru el.
Emiratele Arabe Unite
Avantaje: Putin ar merge pe o cale bine bătătorită dacă ar căuta refugiu în Emiratele Arabe Unite. Fugit din Afganistan după preluarea puterii de către talibani, președintele Ashraf Ghani a fost găzduit timp de câteva luni într-un hotel de cinci stele. Anchetat pentru corupție, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, și-a găsit la rândul său un loc cald în această țară de la Golful Persic. În plus, Emiratele Arabe Unite au descris atacurile aeriene rusești din Siria drept atacuri împotriva unui „inamic comun”.
Dezavantaje: „EAU este o opțiune bună, dar probabil insuficientă” pentru siguranța lui Putin, spune Gerd Hankel, un expert german în drept internațional.
Arabia Saudită
Avantaje: Relațiile prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman cu Rusia lui Putin s-au îmbunătățit în ultimul an, în pofida războiului din Ucraina. Cele două puteri petroliere își coordonează politicile energetice și împărtășesc același dispreț față de drepturile omului.
În opinia lui Hankel, Arabia Saudită ar fi cea mai bună opțiune de refugiu pentru Putin în cazul în care ar trebui să părăsească Rusia. Este „o țară fără niciun fel de morală în materie de drepturile omului”, cu „experiență în a acorda de azil criminalilor în masă”, explică el. Un caz concret: saudiții i-au acordat azil și o subvenție generoasă fostului dictator ugandez Idi Amin.
Dezavantaje: Când vine momentul, SUA pot cere favoruri de la Arabia Saudită. În plus, în Siria, Putin a preferat să fie de partea lui Assad, care este susținut și de Iran, dușmanul de moarte al Arabiei Saudite. Drept răspuns, saudiții și-au sporit sprijinul pentru rebeli. Așadar, ar putea exista unele tensiuni în această privință.
Turcia, la casa de vacanță a lui Schröder
Avantaje: Turcia nu este membră a CPI, așa că nu există niciun risc de extrădare. Având în vedere că președintele Recep Tayyip Erdoğan se poziționează ca mediator între Moscova și Kiev, nu ar fi exclus ca Putin să caute un acord de amnistie în Turcia. Există un alt avantaj în alegerea Turciei: un vechi prieten și angajat al lui Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder, și-a folosit o parte din „salariul umil” primit de la Rosneft și Gazprom pentru a-și cumpăra un conac în stațiunea Gümüşlük, lângă Bodrum (sud-vestul Turciei). Poate Schröder ar avea o canapea pentru un vechi prieten.
Dezavantaje: Există o problemă evidentă cu acest plan: „Nu poți obține amnistie pentru crime de război și crime împotriva umanității”, a precizat Van den Wyngaert.
Ungaria
Avantaje: În cadrul UE, Ungaria este probabil cea mai bună alegere de refugiu pentru Putin. Premierul ungar Viktor Orbán a criticat sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, a refuzat să trimită ajutor militar Kievului și chiar a încheiat un contract de gaze cu Moscova în plin război.
Dezavantaje: Intrarea într-un stat membru UE ar fi o idee proastă pentru Putin. În ciuda regresului conducerii de la Budapesta în ceea ce privește statul de drept, Ungaria este semnatară a CPI și colaborează la mandatele europene de arestare.