Ce urmărește Kremlinul în Republica Moldova?

0 198

Analiză de

Președintele Vladimir Putin încearcă să scape de guvernarea pro-occidentală de la Chișinău și are suficiente mijloace la îndemână, susțin analiștii internaționali.

Dacă există națiuni care sunt victime ale poziției lor geografice, atunci Republica Moldova este una dintre acestea, blocată între România și Ucraina, un canal de acces la „gaura neagră“ a enclavei separatiste Transnistria, controlată de ruși. Atacul rusesc asupra Ucrainei a readus-o imediat pe harta conflictului și fiecare nou capitol al războiului, care împlinește un an pe 24 februarie, readuce Chișinăul în centrul atenției”.

Potrivit „The Guardian“, „de la invadarea Ucrainei de către Rusia, micuța republică, una dintre cele mai sărace țări ale Europei, a trebuit să se confrunte cu un număr mare de refugiați, inflație în creștere, întreruperi de curent și instabilitate în regiunea Transnistriei, controlată de separatiștii ruși“.

ABC News a discutat cu politologul Costin Ciobanu, de la Universitatea Royal Holloway din Londra. Acesta spune că probabil  a existat o „presiune uriașă” asupra autorităților moldovenești pentru a explica mai multe.

Mișcare preventive a Chișinăului

Intervenția publică a președintei Maia Sandu ar putea fi, de asemenea, o mișcare preventivă menită a zădărnici „încercările Rusiei de a destabiliza Moldova“, în același mod în care oficialii occidentali au dezvăluit planurile de război ale Kremlinului înainte de invadarea Ucrainei.

Și publicația franceză Libération crede că „diseminarea publică a acestor informații sensibile de către autoritățile moldovenești ar putea fi o modalitate de a descuraja inițiatorii și colaboratorii lor locali să-și continue planurile.

Chișinăul trebuie să facă față, de asemenea, amenințării soldaților ruși și a unui mare depozit rusesc de muniție în regiunea separatistă pro-rusă din Transnistria”.

Două moduri de a escalada un conflict

Există două moduri de a escalada un conflict. Primul este „vertical” și constă în a folosi noi arme sau a viza noi ținte, așa cum face Vladimir Putin de câteva săptămâni, lovind orașele și infrastructura ucrainene.

Al doilea este „orizontal“: extinderea conflictului pe noi teritorii,. Și asta este poate ceea ce amenință astăzi Moldova, acest mic stat din fosta URSS, vecin cu Ucraina și România a cărei limbă o împărtășește. Este posibil acest scenariu? Sunt două întrebări într-una: Are Putin mijloace pentru a destabiliza Moldova? Și are Putin  interes în destabilizarea Moldovei? La prima întrebare, putem răspunde fără ezitare da, scrie France Inter. „Țara este foarte polarizată și supusă unui război informațional constant. Maia Sandu a vorbit despre asta în timpul vizitei sale în Franța din decembrie. Președintele a fost ales democratic și tocmai alegerea sa hotărât pro-occidentală îl face o țintă principală. Care ar fi interesul liderului de la Kremlin? Ar fi dublu, notează publicația franceză: „în primul rând, să „pedepsească” Uniunea Europeană pentru sprijinul său pentru Ucraina. Răsturnând guvernul, Putin ar da o palmă în față acestei Europe care îl sfidează.

Dar există și posibilitatea ca Rusia să nu fi renunțat la visul său de a cuceri sudul Ucrainei și de a stabili continuitatea teritorială între Donbas, Crimeea și Transnistria. Este clar că Putin nu ar ezita să folosească forța pentru a scăpa de Moldova dacă îi stă în cale. Europa, să recunoaștem, ar fi destul de neajutorată în fața unei asemenea escalade“.

„Putin râvnește la toate țările care au făcut parte din URSS“

„Putin râvnește la toate țările care au făcut parte din URSS și, dacă va izbuti în Ucraina, Moldova va fi cu siguranță următoare lui țintă“, scrie „The Wall Street Journal“. „Deja „Kremlinul se folosește de problemele economice ale Moldovei pentru a ațâța tulburări politice. Sondajele arată că moldovenii au adesea opinii confuze și contradictorii. Atacul Rusiei contra Ucrainei a dus însă la o modificare considerabilă a opiniilor: Putin rămâne de departe cel mai apreciat politician străin, însă rata aprecierii lui s-a prăbușit. La finalul anului trecut peste 70% din moldoveni considerau că armata țării lor ar trebui consolidată. Amicii Rusiei din Moldova – și difuzoarele lor din presă – se împotrivesc ideii. Ceea ce pare un motiv întemeiat de a o face“, subliniază cotidianul.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata