Ceban se vrea primar proeuropean, dar pe mâna FSB-ului

116

Analiză deMădălin Necșuțu 

Republica Moldova este în continuare ținta acțiunilor de destabilizare ale serviciilor speciale ruse, care controlează rețele importante de influență și dezinformare, dar și actori politici de la Chișinău, denumiți generic „Coloana a cincea”. O parte din aceștia, aflați în conexiune cu Moscova, au șanse reale la funcții importante în Republica Moldova, în perspectiva alegerilor din următori doi ani – locale (octombrie 2023), prezidențiale (noiembrie 2024) și parlamentare (iulie 2025).

Este cazul actualului primar al Chișinăului, Ion Ceban, care are mari șanse la un al doilea mandat de edil al capitalei Republicii Moldova. Cunoscut ca un bastion al votanților de dreapta cu viziuni proeuropene, Chișinăul este un obiectiv strategic, iar alegerile din toamnă vor decide pe mâna cui va fi acest oraș până în 2027.

În 2019, pentru prima dată de la proclamarea independenței Republicii Moldova față de URSS, în 1991, un primar de stânga, prorus, câștiga Primăria Chișinăului. Campania slabă a concurentului de dreapta, Andrei Năstase, coroborată cu o înțelegere mutuală între dreapta și stânga de a nu folosi mesaje geopolitice în campanie, a dus la deznodământul final.

Însă, de mai bine de un an, Ion Ceban duce o campanie de „rebranding” politic, trecând de la stânga prorusă la cea proeuropeană. O schimbare la 180 de grade, care este privită cu scepticism la Chișinău, dar despre care Ceban insistă că ar fi veritabilă.

Demascarea unei rețele de spionaj FSB și conexiunea cu Ion Ceban

Săptămâna trecută, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, Alexandru Musteața, a anunțat trimiterea la instanță a unui dosar penal pentru trădare de patrie şi spionaj care implica doi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB); Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco erau învinuiți că ar fi organizat rețele de influență și recrutau cetățeni moldoveni.

Numele lui Iurii Gudilin a fost dezvăluit presei încă din 2020, atunci când, împreună cu o întreagă echipă de consultați ruși, a desantat la Chișinău, pentru a-l face pe Igor Dodon președinte pentru un al doilea mandat. Oficial, Gudilin lucra pentru „MRSK Centru” și se prezenta ca fiind inginer de rețele.

Ofițerul FSB Iurii Gudilin a lucrat anterior, în 2019, și pentru Ion Ceban, care candida la Primăria Chișinăului.  O parte dintre numele consultaților ruși au fost devoalate chiar de Igor Dodon, care i-a filmat în momentul anunțului că Ceban a câștigat alegerile.

Ion Ceban a lucrat pentru Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale, iar RISE Moldova a publicat fotografii cu Ceban și Gudilin ieșind împreună din sediul de campanie al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) de pe strada Serghei Lazo, din centrul Chișinăului.

În noiembrie 2022, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a luat o serie de măsuri pentru a contracara campaniile Moscovei în Republica Moldova: consultanții ruși din anturajul lui Igor Dodon și Iuri Ceban au primit interdicții.

Pe de altă parte, al doilea spion rus identificat de autoritățile de la Chișinău este Vadim Iurcenco, adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. În vârstă de 40 de ani, Iurcenko a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat, precum Serviciul Federal al Penitenciarelor, holdingul „Rostec” (înființat de Putin), Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și „MRSK Centru”, împreună cu Gudilin.

Spionul-consultant al lui Ceban, mână-n mână cu Kremlinul

Autoritățile americane l-au prezentat atunci pe Iurii Gudilin ca fiind un asociat al lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror-șef al Rusiei, Iuri Ceaika, dar și un apropiat al președintelui Igor Dodon.

Familiile Dodon și Ceaika se află în relații de afaceri de mai mulți ani. Igor Dodon a făcut lobby în Transnistria pentru Ceaika și alți investitori ruși, care erau interesați să producă criptomonede în regiunea separatistă din stânga Nistrului.

Raportul Muller al FBI din 2019, privind amestecul Rusiei în alegeri prezidențiale din SUA din 2016, documenta felul în care serviciile speciale rusești folosesc criptovaluta în operațiunile speciale din afara țării.

În Republica Moldova, Ceaika și Gudilin lucrau mână-n mână. Iurii Gudilin a fost prezentat de SUA drept consultant politic și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), „care a coordonat eforturile în 2020 și 2021 pentru a influența rezultatul alegerilor din Moldova”. În aceste campanii, Gudilin a lucrat îndeaproape la Chișinău cu cetățenii ruși Olga Iurievna Grak și Leonid Mihailovici Gonin.

Autoritățile americane scriau atunci că Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra fruntașilor PSRM pentru ca aceștia să îi accepte drept consilieri, promițându-le, în schimb, că vor intra în grațiile Kremlinului. În 2020, Gudilin a facilitat și configurarea unui canal de plată, folosind criptomoneda Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală.

Acest lucru a fost confirmat, nouă luni mai târziu, și de șeful SIS, Alexandru Musteața. În conferința de presă susținută săptămâna trecută, Musteața arăta modul în care Gudilin făcea recrutările pentru rețele sale de spionaj și influență înființate în Republica Moldova, și cum plătea cu criptomonede.

„Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferul prin intermediul criptovalutei, dar şi prin intermediul aşa-numitului sistem Hawala, implicând case de schimb valutar. În total, în 2021, din Federaţia Rusă în Republica Moldova, doar prin aceste canale a fost transferată o sumă de circa 500.000 dolari, bani utilizaţi în implementarea activităţii ilegale descrise”, a mai spus Musteață.

FSB a oferit sprijn pentru MAN-ul lui Ceban

Ceea ce atrage însă atenția este că Iurii Gudilin, ofițer FSB, și-a continuat activitatea până nu demult în Republica Moldova și a continuat să îi ofere asistență primarului Chișinăului, Ion Ceban.

„Deși eforturile sale de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Republica Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturile pentru a readuce la putere un guvern prorus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică prorusă a Republicii Moldovei [PSRM și PCRM], echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN)”, a mai precizat Trezoreria SUA, în octombrie 2022.

Precizările veneau cu două luni înainte ca Ion Ceban să fie ales președinte al partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), în cadrul primului congres al formațiunii, care a avut loc în 21 decembrie 2022. Cu toate acestea, în noiembrie 2022, Ceban susținea că Iurii Gudilin „nu a oferit sprijin” pentru Mișcarea Alternativa Națională (MAN).

„Doctrina Partidului MAN, este social-democrată de tip european, iar noi ne propunem ca Europa să fie acasă, ca fiecare cetățean să simtă schimbările spre bine. Ne propunem ca integrarea europeană să devină idee națională. În cadrul programului politic este stipulat și ne-am angajat să propunem semnarea unui pact similar cu cel de la Snagov cu partidele care împărtășesc aceleași viziuni”, a scris Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ceban s-a referit la Pactul de la Snagov, un document semnat de 14 partide din România, în iunie 1995, care prevedea cu consens național transpartinic pe aderarea României la UE și la valorile democratice.

Este greu de crezut că un partid format cu ajutorul unui ofițer FSB, precum Iurii Gudilin, și condus de Ion Ceban, ar putea forma o astfel de alternativă proeuropeană în Republica Moldova. Cu siguranță, însă, va primi mulți transfugi din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, sau cel puțin o parte a celor care nu vor migra la Mișcarea pentru Popor, condusă, de facto, de oligarhul condamnat, Ilan Șor.  

Un alt politician care privește, din nou, spre Est

În 2019, candidatul prorus susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, a mimat distanțarea de factorul geopolitic rusesc. Această strategie, combinată cu o prestație lamentabilă a contracandidatului său de la blocul proeuropean ACUM, Andrei Năstase, i-au adus victoria, la mustață. Cu un avantaj de 11.294 de voturi, Ceban devenea primul primar de stânga prorus al Chișinăului.

Ceban a intrat în politică la începutul anilor 2000, în Partidul Comuniștilor, apoi a plecat cu „arme și bagaje” la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, înființat de Igor Dodon, după „dezertarea” din rândul comuniștilor și ruperea PCRM-ului. Mulți tineri politicieni comuniști l-au urmat atunci pe Dodon de la PCRM către PSRM. În decembrie 2022, Ceban și-a format propriul partid, pe fondul căderii PSRM-ului lui Dodon, și a început o campanie „de rupere” a unor deputați socialiști, care au aderat la partidul său.

Yesmen-ii Moscovei de pe lângă Ceban

Ceban țintește către o victorie în cursa pentru Primăria Chișinăului în 2023 și apoi dezvoltarea partidului său, în vederea alegerilor parlamentare din 2025. Nu este încă clar dacă Ceban va reuși să atragă deputați ai PSRM-ului lui Dodon sau dorește doar să îi facă concurența acestuia, dar este cert că vrea să o includă în viitorul său proiect și pe fostul bașkan din UTA Găgăuză, Irina Vlah. De asemenea, a purtat discuții și pentru racolarea în MAN a fostului premier prorus Ion Chicu.

În 2020, jurnaliștii RISE Moldova au publicat o serie de investigații privind „arhiva Cernov” a subdiviziunii moldovenești din cadrul Kremlinului. Ei au demonstrat că Moscova a oferit de-a lungul anilor suport logistic, metodologic și ideologic favoriților săi din Republica Moldova.

De altfel, o parte a discursurilor acestora, inclusiv ale lui Vlah, aliata neoficială lui Ceban în MAN, erau scrise de ofițerii Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR). În ianuarie 2015, când și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Vlah a ținut un discurs de aproape șapte minute. Discursul fusese redactat de „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului. Mai exact, acesta a fost completat cu expresii proruse, antieuropene și antiromânești, inserturi marcate cu roșu, arăta RISE Moldova.

„Situația este agravată de Acordul de Asociere cu UE, un acord de aservire care ne-a fost impus din exterior și care a dus la ruperea relațiilor economice vitale cu Rusia, atât ale autonomiei, cât și ale Moldovei în general”, declara Vlah, la indicațiile rușilor. De altfel, Irina Vlah, s-a arătat foarte deranjată în septembrie 2022, atunci când președintele Maia Sandu a declarat că nu susține invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Vițelul blând” prorus și cântecele de sirenă pe lângă România

De câțiva ani, Ion Ceban încearcă să se apropie de primarii din România, continuând politica duală inițiată în anii 2000 de către fostul președinte comunist Vladimir Voronin, cea a „vițelului bând care suge la două vaci”. Un fel de balans oportunist între Est și Vest.

Presa din România a scris despre combinațiile politice pe care le caută Ceban în România. Pentru mai multă credibilitate, el a declarat în 25 noiembrie 2020 că orașul Chișinău este al doilea din spațiul românesc, raportat la populație și suprafață.

„Chişinăul este în prezent al doilea oraş ca suprafață și populaţie din zona etnică românească, aflându-se doar în spatele Bucureștiului”, preciza el într-o postarea, intens distribuită ulterior pe rețelele de socializare.

La începutul acestui an, Ceban a făcut un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România. El a făcut un adevărat tur de forță prin administrațiile locale, cu care vrea să facă parteneriate.

În ultimul an, Ceban și-a schimbat strategia inițială, bazată aproape exclusiv pe sprijin din Rusia. El propune acum o deschidere proeuropeană și, mai ales, proromânească. Una dintre principalele întâlniri ale lui Ceban a fost cu Marcel Ciolacu și Paul Stănescu la București. Ceban a scris pe Facebook, după întâlnirea cu liderii PSD, că printre subiectele discutate s-au numărat „lansarea și perspectivele Mișcării Alternativa Națională (MAN – noul său partid)”, dar și despre potențialul de colaborare cu partea română. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a întors vizita lui Ceban în noiembrie 2022.

„Am discutat despre problemele actuale cu care ne confruntăm, dar și despre proiectele pe care le desfășurăm în Chișinău împreună cu România. Am primit asigurări că în continuare Chișinăul și locuitorii vor fi susținuți și vom realiza proiecte în comun. Am mulțumit pentru suport și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem”, a scris Ceban pe Facebook.

De asemenea, Ion Ceban s-a aflat în februarie 2022 și la Piatra Neamț, acolo unde a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

„Președintele [Arsene] a comunicat la ședința cu consilierii județului despre intenția de a ne susține în reabilitarea Centrului Cultural în numele marelui compozitor Eugen Doga”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

În paralel însă cu vizita în județul Neamț din 23 februarie 2022, Ion Ceban a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că va aduce mii de doze de vaccin Sputnik din Rusia, acolo unde ar fi avut o înțelegere personală cu guvernatorul din Sankt-Peterburg, Alexandr Beglov.

Anterior, Ceban fusese la București, unde ar fi avut o „discuţie foarte bună” și cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Ministrul Alexandru Rafila ne-a promis să ne doneze un lot de vaccinuri anti-Covid şi echipamente medicale pentru instituțiile medicale din Chișinău”, a afirmat edilul Chișinăului. Ceban a mers și la Cluj, unde s-a văzut și cu primarul Emil Boc, anunțând că vrea să înfrățească Chișinăul cu Cluj.

Citește toată analiza AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și