Cele mai vehiculate falsuri ale lunii iunie:primăriile și raioanele vor fi lichidate după alegeri,votul cetățenilor din regiunea transnistreană va fi interzis iar vârsta de pensionare va fi majorată
În luna iunie, lideri la promovarea dezinformărilor și manipulărilor au fost, în special, deputații socialiști, aleși locali și alte persoane afiliate politic. Unii concurenți electorali și presa controlată de aceștia au transmis falsuri și speculații că președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pregătesc lichidarea raioanelor și a unor primării după alegeri, la pachet cu majorarea vârstei de pensionare, în schimbul a milioane de euro oferite de UE și Occidentul care controlează R. Moldova. Alte narațiuni false, promovate intens de socialiști în luna iunie, au transmis falsul că scăderea numărului de elevi și cadre didactice în instituțiile de învățământ a fost cauzată de reformele în educație ale guvernările pro-europene anterioare.
„Sperietori” electorale pe tema reformei administrativ-teritoriale
Chiar în debutul campaniei electorale, socialiștii au lansat primele sperietori despre „lichidarea satelor și a raioanelor”. Mai mulți deputați PSRM au anunțat că președinta Maia Sandu, dar și partidele de dreapta intenționează să lichideze sate și raioane în schimbul a milioane de dolari oferite de Occident. Președinția a dezmințit aceste afirmații. Reforma administrativ-teritorială este o necesitate pentru Republica Moldova, despre care au vorbit toate guvernele de până acum. Ultima propunere de reformă a fost lansată în 2020 de ex-premierul Ion Chicu, promovat de PSRM, și prevedea ca din aproape 900 de primării să rămână mai puțin de 100.
Speculații despre ajutorul de 600 de milioane de euro oferit de UE pentru relansarea economică…
La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 600 de milioane de euro pentru R. Moldova în scopul relansării economice pe fondul depășirii pandemiei de COVID-19. După acest anunț, liderul PSRM Igor Dodon, dar și alți deputați socialiști au lansat mai multe speculații, numind acest ajutor o „mișcare electorală”, acuzând UE și Occidentul de implicarea în viața politică a țării noastre. Socialiștii au afirmat că, în schimbul acestui ajutor, UE ar impune țării noastre „anumite condiționalități politice”, cum ar fi lichidarea raioanelor și majorarea vârstei de pensionare. În realitate, elaborarea Planului de recuperare economică pentru Republica Moldova a început înainte ca să fie anunțate alegerile parlamentare anticipate, iar cei 600 de milioane de euro vor fi investiți în infrastructura rutieră, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, educație, justiție etc.
…și despre reformele în educație, care ar fi cauzat scăderea numărul elevilor și a cadrelor didactice
O altă dezinformare a fost lansată de Nichita Țurcan, candidat la funcția de deputat pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. El a declarat că reformele în educație, realizate de guvernările pro-europene din ultimii 10 ani au cauzat reducerea dramatică a numărul elevilor, studenților, dar și a cadrelor didactice în instituțiile de învățământ din țară. Portalul Stopfals.md a constatat că afirmațiile lui Țurcan sunt speculative și populiste, iar informația prezentată de el este incompletă. În realitate, reducerea numărului de elevi nu a început în 2010, dar cu mult mai devreme, inclusiv în perioada când la guvernare se aflau comuniștii, aceasta fiind o consecință a migrației și a natalității tot mai scăzute, nicidecum a reformelor.
Dezinformări despre votul cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană
Realizarea dreptului la vot al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană la fel este în continuare motiv pentru speculații și dezinformări. Vitalii Evtodiev, deputat PSRM ales pe circumscripția uninominală din regiunea transnistreană, a declarat că cetățenii din stânga Nistrului vor fi împiedicați să voteze la alegerile din 11 iulie de grupuri de persoane special pregătite în acest scop de PAS. Evtodiev nu a prezentat nicio dovadă care ar confirma aceste acuzații, iar sursele media pro-PSRM le-au preluat fără a le oferi celor acuzați dreptul la replică. Participarea la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană care dețin acte moldovenești nu poate fi interzisă și nici blocată, iar acești alegători au aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării noastre.
Președintele raionului Drochia a devenit troll
Alexei Vasilean, președintele socialist al raionului Drochia, a redistribuit o postare a canalul anonim de Telegram „Bazar Politic”, în care se spune că PAS intenționează să oblige cetățenii, inclusiv moldovenii din diaspora, să-și declare toate veniturile, bunurile mobile și imobile, iar dacă nu vor putea demonstra proveniența legală a banilor, bunurile vor fi confiscate. Această afirmație este falsă. În realitate, nu a existat nicio inițiativă legislativă de acest fel sau declarație publică despre intenția de a adopta o lege prin care cetățenii din diaspora vor fi obligația să-și justifice averile și proprietățile. PAS propune modificarea legislației privind îmbogățirea ilicită, care vizează doar subiecții declarării averilor, adică persoanele care dețin funcții publice.
O ușă blocată a devenit subiect de victimizare pentru partidul condus de Ion Chicu
La începutul lunii iunie, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu, a anunțat într-un comunicat de presă că „o susținătoare a unui partid” i-ar fi încuiat într-o sală pe cei circa 60 de cetățeni care participau la întâlnirea electorală în incinta Primăriei municipiului Ungheni. Informația a fost preluată, fără verificare, de unele portaluri de știri, care au afirmat în titluri că „60 de persoane au fost sechestrate”. În realitate, o angajată a primăriei Ungheni a închis ușa sălii ca să nu se audă gălăgia din holul instituției, iar ușa s-ar fi blocat din cauza curentului de aer. Inspectoratul de Poliție Ungheni a cercetat cazul și a constatat că nu a avut loc „sechestrarea” participanților la întâlnirea electorală a PDCM.
sursa: stopfals.md