Cele șase greșeli ale lui Putin care pot duce la prăbușirea Rusiei

141

Cu cât Vladimir Putin rămâne mai mult la putere, cu atât devine mai probabilă prăbușirea regimului său și dezintegrarea țării sale, scrie Alexander J. Motyl, profesor de științe politice la Rutgers University-Newark, expert în Ucraina, Rusia și URSS. Omul puternic al Federației Ruse a condus națiunea într-o fundătură din care s-ar putea să nu existe scăpare. 

În mod ironic, Putin și tovarășii săi insistă că acest colaps este scopul Occidentului. Nu este, desigur. Statele Unite, Europa și aliații lor din restul lumii se tem de posibila dispariție a statului rus. Deloc surprinzător, ei își fac griji cu privire la cel mai rău scenariu: ca „armele nucleare să ajungă pe mâna cui nu trebuie”, război civil, instabilitate masivă și valuri de refugiați – care s-ar putea „împrăștia” cumulativ în statele vecine ale Rusiei. În realitate, Putin este cel care a condus Rusia până aproape de colaps. Spre deosebire de imaginea pe care o propagă în țară și în străinătate, dictatorul a comis o multitudine de greșeli împingând Rusia către dezastru.

Prima greșeală a lui Putin a fost ambiția supraestimată a unui fost ofițer KGB de nivel inferior de a conduce o țară atât de complexă precum Rusia.

A doua sa greșeală a fost să creadă că creșterea nebănuită a prețurilor la energie în perioada 1999-2000, când a preluat mandatul, îi va permite să instaureze o dictatură stabilă și eventual să facă din nou Rusia mareață. Ar fi trebuit să anticipeze că aceste venituri pe termen scurt nu înlocuiesc expertiza.

A treia sa greșeală a fost construirea unui sistem autoritar în care să fie atât conducător, cât și obiect de venerație. Or, astfel de sisteme puternic centralizate de tip fascist funcționează atâta timp cât liderii lor supremi nu fac gafe majore și sunt capabili să mențină o imagine de vigoare fizică și înțelepciune. În același timp, acestea sunt mai predispuse la gafe strategice, deoarece liderii lor tind să sufere de infatuare, iar subordonații lor să le spună doar ceea ce vor să audă, privându-i astfel de informații corecte.

A patra sa greșeală a fost incapacitatea sa de a înțelege substanța și realitatea identității ucrainene. Condus de convingerea că Ucraina este o țară artificială și că poporul ucrainean nu are o existență separată, el și-a imaginat că restabilirea controlului asupra vecinului său, o Rusie în miniatură, va fi floare la ureche.

Vezi articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și