Chișinăul a semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE. Josep Borrell: Este prima țară care a semnat

77

Parteneriatul de Securitate și Apărare al Rep. Moldova cu UE a fost semnat la Bruxelles de șeful diplomației europene, Josep Borrell, și premierul moldovean, Dorin Recean, iar acesta o va ajuta să consolideze capacitățile de apărare, să sporească securitatea cibernetică și să împiedice tentativele Rusiei privind destabilizarea sa. 

,,Salut semnarea, la Bruxelles, a Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, unul din pașii importanți în contextul angajamentului nostru ferm de aderare la UE. Vom continua eforturile noastre în această direcție, astfel încât Republica Moldova să devină o țară mai prosperă și mai rezistentă la provocările actuale”, a afirmat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, cu referire la semnarea Parteneriatului dintre țara sa și UE.

,,Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE. Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorem noi domenii ale cooperării”, a scris șeful diplomației europene, Josep Borrell, pe internet.

„Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Asta înseamnă că vom spori alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, vom consolida asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și vom contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.Alături de Uniunea Europeană, Moldova devine mai puternică și mai rezistentă, atât din punct de vedere politic, cât și economic, și ne bucurăm să vedem aceeași deschidere din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a menționat premierul moldovean, Dorin Recean.

Parteneriat semnat la Bruxelles

Cei doi oficiali au semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare în cadrul unei întrevederi avute loc la Bruxelles, unde se desfășoara cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

„Mă bucur să știu că putem conta pe ajutorul Comisiei Europene pentru a construi Moldova Europeană, la fel cum și Uniunea Europeană poate conta pe țara noastră pentru o regiune mai puternică și pașnică pentru toată Europa”, a mai afirmat prim-ministrul Republicii Moldova.

,,Chișinăul sfidează Moscova”

Săptămâna trecută, jurnaliștii publicației britanice Financial Times au dezvăluit în exclusivitate despre faptul că țara vecină și Uniunea urmează să-și aprofundeze cooperarea în domeniul apărării și securității, notând că este un nivel fără precedent, iar Chișinăul sfidează în acest mod avertismentele oficialilor ruși potrivit cărora țara ar putea avea soarta  Ucrainei dacă se aliniază cu Occidentul.

Iar reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău au venit câteva ore mai târziu cu detalii referitor la Parteneriat, afirmând că ,,reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită in sfera securității și apărării care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în timpul apropiat, în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a țării noastre. UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare.Majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE. În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor”.

De asemenea, potrivit celor de la MAE, în baza acestuia ,,Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional ci va fi bazat pe angajamente politice”. 

În prezent, Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și