Cine s-a aflat, cu adevărat, în spatele atentatului de la Sankt Petersburg? Teoriile vehiculate

472

Cunoscutul blogger militar Vladlen Tatarski a fost asasinat duminica trecută în timp ce susținea un seminar într-o cafenea din Sankt Petersburg despre cum ar trebui să scrie corespondenții de război.

Kremlinul nu a pierdut timpul și a învinovățit chiar a doua zi Ucraina pentru orchestrarea atentatului cu bombă din Sankt Petersburg soldat cu moartea lui Vladlen Tatarski (Maksim Fomin în realitate) și aproximativ 40 de răniți.

La rândul lor, oficialii ucraineni nu au fost mai puțin fermi în respingerea acuzațiilor, dând vina pe o „luptă politică internă” în cazul exploziei produse la doar un kilometru și jumătate de unde locuiește fosta soție a lui Vladimir Putin, în inima istorică a orașului natal al liderului de la Kremlin. „Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak.

Pe cine ar trebui să credem?

„În fiecare zi, în Rusia, este un serial de thriller”, remarcă Ksenia Sobceak pe canalul său de Telegram. Fosta candidată la președinția Rusiei și fiica autoexilată a fostului șef al lui Putin, Anatoli Sobceak, primul primar post-sovietic al Sankt Petersburgului, înțelege mai bine decât majoritatea că lucrurile sunt rareori așa cum par în Rusia lui Putin – dacă au fost vreodată.

Ca și în cazul atentatului cu mașină capcană comis în august la periferia Moscovei asupra comentatoarei Daria Dughina, fiica lui Alekandr Dughin, un ideolog ultranaționalist, lista posibililor făptași este lungă. Dar, lăsând asta la o parte, puține lucruri sunt sigure sau demne de încredere – în ciuda abundenței imaginilor de pe camerele de supraveghere care au fost publicate și a arestării surprinzător de rapide a unei tinere de 26 de ani, Daria Trepova, până de curând consilieră de vânzări la un magazin de haine.

Ea a fost văzută în timp ce îi dădea lui Tatarski o figurină din ghips, despre care anchetatorii ruși spun că a fost împachetată cu TNT. Într-o înregistrare video difuzată de autoritățile ruse, Trepova este auzită spunând că „a adus o statuetă” în interiorul cafenelei, care „a explodat ulterior”, adăugând că preferă să spună mai târziu cine i-a cerut să îi dea bloggerului cadoul. Nu este clar dacă Trepova și-a făcut declarațiile sub constrângere.

Anul trecut, Trepova, care este separată de soțul ei, a fost închisă timp de 10 zile pentru că a protestat împotriva războiului Rusiei în Ucraina. Dar, din mai multe motive, ea pare o atentatoare improbabilă și a fost fotografiată părăsind cafeneaua Street Food Bar No 1, deținută cândva de șeful paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, și condusă acum de fostul său ginere.

Prietenii ei, care au vorbit sub protecția anonimatului, de teamă că ar putea fi implicați în ancheta antiteroristă, spun că li se pare puțin probabil ca ea să fi știut despre bombă, iar soțul ei de care s-a despărțit , Dmitri Rîlov, a declarat pentru o agenție de presă rusă că nu-i stă în fire să ucidă. „Sunt pe deplin convins că ea nu ar fi putut niciodată să facă așa ceva de bunăvoie”, a spus el. „Soției mele i s-a făcut o înscenare pentru că ea nu ar fi ucis niciodată pe nimeni”.

Dar acest lucru nu îi împiedică pe oficialii de la Kremlin să o prezinte ca pe o ucigașă care execută ordinele ucrainenilor în legătură cu opoziția anti-Putin din Rusia.

Regimul de la Kiev sprijină acțiunile teroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova, la câteva ore după ce s-a așternut praful asupra celui de-al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unui susținător proeminent al războiului împotriva Ucrainei.

Iar Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a declarat că atentatul a fost „planificat de serviciile speciale ucrainene”, menționând că Trepova a fost o „susținătoare activă” a liderului opoziției ruse încarcerat Aleksei Navalnîi.

Activistul de opoziție Ivan Jdanov a avertizat că este posibil ca autoritățile ruse să promoveze „povestea Navalnîi” pentru a-i discredita pe disidenți și pentru a pregăti terenul pentru procese-spectacol, inclusiv un alt proces împotriva liderului opoziției încarcerat, cu scopul de a-i prelungi pedeapsa de nouă ani de închisoare.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și