Secolul american al Europei s-a încheiat. Două trăsnete geopolitice care au căzut miercuri de la Washington vor transforma relaţiile transatlantice, scrie într-o analiză Stephen Collison, jurnalist politic senior la CNN.
Jurnalistul remarcă totodată un comentariu făcut de fostul premier suedez Carl Bildt, care vede în convorbirea Putin-Trump o analogie istorică „înfiorătoare” – acordul de la Munchen din 1938 care i-a permis lui Hitler să anexeze regiunea sudetă.
„Dezghețarea” lui Putin
Convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin l-a „dezgheţat” pe liderul rus, cei doi punând la cale planuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi convenind să facă schimb de vizite prezidenţiale. Între timp, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a mers la Bruxelles şi le-a spus aliaţilor europeni să „preia responsabilitatea securităţii convenţionale pe continent”.
Duşul rece evidenţiază ideologia lui Trump „America pe primul loc” şi tendinţa sa de a vedea fiecare problemă sau alianţă drept o tranzacţie în dolari şi cenţi. De asemenea, evidenţiază distanţa pe care şi-a luat-o faţă de consilieri politici provenind din sistem, care în materie de politică externă se hrănesc cu „mitologia Occidentului” şi care, în opinia sa, i-au zădărnicit primul mandat. Deşi Pete Hegseth a reafirmat angajmentul SUA faţă de NATO, ceva fundamental s-a schimbat.
„Avem un mic lucru numit ocean între noi”
Intervenţiile Americii au câştigat două războaie mondiale care au început în Europa şi au garantat ulterior libertatea continentului în faţa ameninţării sovietice. Dar Trump a declarat în timpul campaniei că ar putea să nu-i mai apere pe membrii alianţei care nu au investit suficient în apărare. El a readus astfel în atenţie un punct de vedere pus în evidenţă cel mai elocvent de Winston Churchill în 1940 când a spus că „lumea Nouă, cu toată puterea şi forţa sa” va păşi „înainte pentru salvarea şi eliberarea celei vechi”. Trump s-a întors la raţionamentul folosit de mulţi preşedinţi care se feresc de implicări străine spunând miercuri: „Avem un mic lucru numit ocean între noi”.
Citește mai mult AICI