CNN: Ucraina a format o rețea secretă de sabotori în Rusia înarmați cu drone ucrainene cu care atacă ținte rusești

70

Ucraina a format o rețea de agenți și simpatizanți proucraineni în interiorul Rusiei care sunt aprovizionați de Kiev cu drone și conduc acte de sabotaj și atacuri împotriva Kremlinului, potrivit unor surse din serviciile de informații americane citate de CNN.

Oficialii americani cred că acești agenți proucraineni din Rusia sunt responsabili pentru atacul cu drone împotriva Kremlinului de la începutul lunii mai și spun că dronele au fost lansate din Rusia și nu au zburat din Ucraina, așa cum se bănuia până acum. Ucraina ar fi dezvoltat celule de sabotaj în Rusia compuse din simpatizanți proucraineni și agenți bine antrenați în acest tip de război. Kievul ar fi cel care i-a aprovizionat pe sabotori cu drone fabricate în Ucraina. Doi oficiali americani au spus că nu există nicio dovadă că dronele folosite în atacuri ar fi fost livrate de Statele Unite.

Oficialii americani nu știu cum Ucraina a reușit să transfere dronele agenților din spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au dezvăluit faptul că Kievul a pus bazele unor coridoare de contrabandă pe care le folosesc pentru a trimite drone și piese de drone în Rusia, unde acestea sunt apoi asamblate. Granița ruso-ucraineană este foarte lungă și greu de controlat, ceea ce simplifică misiunea contrabandiștilor. Rutele acestea au fost folosite încă de la începutul conflictului cu trupele proruse din estul Ucrainei.

„De asemenea, trebuie să luaţi în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei”, a spus oficialul. „Supravieţuirea este problema tuturor, aşa că banii fac minuni”, a adăugat el. Oficialii americani suspectează că elemente din interiorul serviciilor de informații ale Ucrainei ar fi implicate în aceste operațiuni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a stabilit niște parametri generali cu privire la ceea ce serviciile de informații și de securitate ale Ucrainei au permisiunea să facă, dar nu toate operațiunile desfășurate de acestea necesită aprobarea conducătorului țării. În ultimul an, au avut loc o serie lungă de incendii și explozii misterioase pe teritoriul Rusiei care au luat la țintă rafinării de petrol, căi ferate, centre de recrutare ale armatei, depozite și conducte. Dar, oficialii americani au observat o întețire a atacurilor lansate împotriva țintelor rusești în ultimele săptămâni, începând cu atacul asupra clădirii Kremlinului.

Acestea par să fie rezultatul mai multor luni de zile de eforturi desfășurate de ucraineni pentru a pune bazele rețelei de sabotaj, potrivit uneia dintre surse. CIA le-a cerut ucrainenilor să „amâne” atacurile cu drone de pe teritoriul Rusiei. Documente secrete ale Pentagonului scurse în mediul online la începutul anului au dezvăluit că CIA i-a cerut lui Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații ale armatei ucrainene, să „amâne” mai multe atacuri pe care ucrainenii erau pregătiți să le lanseze în ziua în care se împlinea un an de la declanșarea invaziei, potrivit Washington Post. Budanov a acceptat cererea CIA, dar doar patru zile mai târziu, pe 28 februarie, autoritățile ruse au detectat drone suspecte care survolau spațiul din jurul Moscovei. Însuși Zelenski ar fi „sugerat atacarea zonelor de desfășurare ale [armatei ruse] din regiunea rusească Rostov” cu drone, deoarece Ucraina nu deține armament cu rază de acțiune destul de lungă pentru a lovi acele ținte. Nu se știe sigur dacă planul președintelui ucrainean a fost implementat, dar mai multe puncte din infrastructura petrolieră a regiunii Rostov au luat foc după ce au fost lovite de drone în ultimul an. Rusia a spus că investighează atacurile și a dat vina pe „acțiunile criminale ale formaţiunilor armate ale Ucrainei”.

„Tot ce voi comenta este că am ucis ruşi”, a declarat Budanov pentru Yahoo News luna trecută, când a fost întrebat despre atacul cu maşină capcană care a ucis-o anul trecut, într-o suburbie a Moscovei, pe fiica lui Aleksandr Dughin, figură proeminentă a naţionalismului rus. Comunitatea serviciilor de informaţii americane a apreciat că acea operaţiune a fost autorizată de elemente din cadrul guvernului ucrainean, scrie News.ro. „Şi vom continua să ucidem ruşi oriunde pe faţa acestei lumi până la victoria completă a Ucrainei”, a adăugat Budanov. În mod public, oficialii americani de rang înalt au condamnat loviturile din interiorul Rusiei, avertizând asupra potenţialului de intensificare a războiului.

Dar, vorbind în privat pentru CNN, oficiali americani şi occidentali au declarat că ei cred că atacurile transfrontaliere sunt o strategie militară inteligentă care ar putea deturna resursele ruseşti pentru a-şi proteja propriul teritoriu, în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru o contraofensivă majoră. Ministrul britanic de externe le-a declarat marți reporterilor că Ucraina are „dreptul de a-şi proiecta forţa dincolo de graniţele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta propria forţă în Ucraina.” „Ţintele militare legitime din afara graniţelor sale sunt recunoscute la nivel internaţional ca fiind parte a autoapărării unei naţiuni. Ar trebui să recunoaştem acest lucru”, a spus Ben Wallace. Oficialii ucraineni au declarat în privat că intenţionează să continue atacurile în interiorul Rusiei, deoarece este o bună tactică de distragere a atenţiei, care forţează Rusia să fie preocupată de propria securitate acasă, potrivit unei surse americane care a vorbit cu oficialii ucraineni în ultimele zile. Într-o actualizare a informaţiilor despre război, Ministerul britanic al Apărării a declarat că atacurile grupurilor de partizani proucraineni şi atacurile cu drone în regiunea de frontieră Belgorod au forţat Rusia să desfăşoare „întreaga gamă de putere de foc militară pe propriul teritoriu”. „Comandanţii ruşi se confruntă acum cu o dilemă acută: dacă să consolideze apărarea în regiunile de frontieră ale Rusiei sau să îşi întărească liniile din Ucraina ocupată”, arată Ministerul britanic al Apărării.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și