Cofondatorul și directorul general al aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, și-a repetat marți acuzația că serviciile secrete franceze au făcut presiuni asupra sa pentru a închide canale românești de pe platforma de mesagerie în timpul alegerilor prezidențiale din România, transmite France24.
Afirmația lui Durov din timpul Forumului Libertății de la Oslo a contrazis DGSE, serviciul de informații externe al Franței. „Am fost într-adevăr rugat de șeful serviciilor secrete franceze, Nicolas Lerner să închid” canalele Telegram conservatoare românești înainte de alegeri, a declarat Durov într-o apariție video, după ce autoritățile judiciare franceze i-au respins cererea de a călători în Norvegia. „Este foarte important să fim foarte transparenți cu privire la tipurile de cereri pe care le primim”, a adăugat Durov, care nu a furnizat noi dovezi pentru afirmația sa.
Bărbatul în vârstă de 40 de ani, care deține pașapoarte eliberate de Franța și Rusia, a fost reținut la Paris în august 2024 și este anchetat pentru conținut ilegal pe popularul său serviciu de mesagerie. Curtea Constituțională a României a respins joi contestația candidatului Geroge Simion cu privire la rezultate, pe care acesta a bazat-o în parte pe afirmații privind intervenția Franței și a Republicii Moldova. Curtea a calificat afirmațiile sale drept „complet false și nefondate”.
DGSE a declarat săptămâna trecută că l-a contactat pe Durov în trecut „pentru a-i reaminti ferm responsabilitățile (Telegram)… privind prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile”. Dar a „respins cu fermitate” acuzațiile acestuia cu privire la tentativa de ingerință în alegerile din România. Durov a mai spus marți că Telegram „a primit o cerere din partea poliției franceze de a închide un canal public pe Telegram care a fost organizat de protestatari și demonstranți de extremă stânga”. Canalul „părea complet legitim, iar noi am refuzat să ne conformăm, în ciuda riscurilor personale evidente pe care mi le asum”, a adăugat el. În martie, lui Durov i s-a permis să călătorească în Dubai, unde își are sediul compania sa, dar autoritățile judiciare franceze l-au împiedicat recent să călătorească în Statele Unite pentru a se întâlni cu investitori sau în Norvegia pentru Forumul Libertății, organizat de Fundația pentru Drepturile Omului, o organizație non-profit.
El a calificat ancheta drept „frustrant de lentă”, adăugând că Telegram a fost „ținută la standarde mai ridicate decât majoritatea celorlalte platforme” – în timp ce platforme precum Facebook sau Snapchat „sunt protejate de acest mare guvern american”. De la arestarea sa, Durov a părut să cedeze cererilor Parisului de a depune eforturi mai mari pentru a se asigura că conținutul ilegal – cum ar fi abuzul asupra copiilor și comerțul cu droguri – este eliminat de pe Telegram. Rusia a lansat recent acuzații similare la adresa Franței. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, susține că președintele francez Emmanuel Macron l-a arestat pe Pavel Durov, șeful Telegram, ca să controleze scrutinul prezidențial.