Comisia Europeană, chemată să acționeze pentru a opri ingerința lui Elon Musk în politica europeană și în procesul electoral
Executivul Uniunii Europene (UE) a fost prea lent în punerea în aplicare a unei legi majore menite să asigure buna conduită a companiilor de social media, au declarat deputații europeni, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la incursiunile agresive ale lui Elon Musk în politica europeană. Presiunea asupra Comisiei Europene de a acționa crește, întrucât Musk, proprietarul X și cel mai bogat om din lume, se pregătește să găzduiască joi un interviu livestream pe platforma sa cu liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, Alice Weidel, scrie The Guardian.
Miercuri, mai mulți europarlamentari au acuzat executivul European că a fost lent în implementarea Digital Services Acts (DSA), un regulament major la nivel european menit să reglementeze companiile care dețin rețele sociale.
Damian Boeselager, europarlamentar german al formațiunii pan-europene Volt și candidat în alegerile generale din Germania, a sesizat Comisia European privind o ingerință a miliardarului american în alegerile din Germania. El cere Comisiei să analizeze dacă postările lui Musk de pe X nu încalcă regulamentul DSA care a intrat în vigoare în 2022 în UE.
Algoritmul X a fost reconfigurat
În solicitarea sa, europarlamentarul afirmă că algoritmul X a fost reconfigurat pentru a promova postările lui Musk. El invocă un raport al site-ului de știri tehnologice Platformer din februarie 2024, pe care Musk a părut ulterior să îl confirme, postând un meme despre forțarea urmăritorilor să îi citează postările.
Eurodeputatul a declarat pentru The Guardian că a devenit mai preocupat de această problemă recent, după ce Musk a intrat în politica europeană, de exemplu printr-o postare de luna trecută, când a spus că „doar AfD poate salva Germania”.
„Nu înțeleg de ce oamenii cred că libertatea de exprimare nu este afectată de concentrarea puterii de opinie în mâinile celor puțini. Pentru mine, acest lucru are mai degrabă tendințe iliberale, autocratice, decât tendințe liberale, atunci când o voce este mult mai puternică decât toate celelalte”, afirmă Boeselager.
Miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a sporit presiunea asupra Comisiei pentru a utiliza legislația UE într-un mod mai dur.
„Fie Comisia Europeană aplică cu cea mai mare fermitate legile care există pentru a proteja spațiul nostru unic, fie nu o face și, în acest caz, ar trebui să se gândească să redea capacitatea de a face acest lucru statelor membre ale Uniunii Europene, de exemplu Franței”, a declarat el.
Citește mai mult AICI