Comisia Europeană vrea negocieri de aderare cu Bosnia. Ea ar ajunge pe aceeași treaptă cu Moldova
Bosnia și Herțegovina poate începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia va recomanda acum Consiliului să înceapă negocierile, dar când anume va fi startul acestei proceduri va ține de liderii europeni.
„Viitorul Bosniei-Herțegovina este în Uniunea noastră”, a declarat von der Leyen.
Raportul pe tema Bosniei, pe care s-a bazat recomandarea, include o analiză a progresului țării către standardele UE și un cadru de negociere, care descrie principiile de la baza negocierilor și pașii care vor urma.
Chiar dacă mai are de lucru până să poată deveni membru UE, Bosnia „demonstrează că poate satisface criteriile noastre de aderare, cât și aspirația cetățenilor săi de a face parte din familia noastră”, a declarat marți von der Leyen în fața plenului Parlamentului European de la Strasbourg.
Ea a spus că Bosnia a făcut „pași impresionanți” înspre aderare, de când a primit statutul de candidat în 2022, „mai mult progres într-un an și un pic decât într-un deceniu”.
Bosnia este acum aliniată complet la politica externă a UE, spune președinta Comisiei, și adoptă legile necesare pentru a se conforma standardelor UE. Bosnia face noi pași înspre o pace durabilă și recunoaște acum și deciziile Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, întemeiat de ONU pentru a cerceta penal crimele de război petrecute în timpul războaielor iugoslave din anii ‘90.
Cu toate acestea, Bosnia încă mai are probleme cu reformele constituționale, judiciare și electorale, care indică nu doar pe hârtie atitudinea ei adevărată față de schimbările cerute de Bruxelles.
Von der Leyen a explicat că abordarea Bruxellesului față de Balcanii de Vest s-a schimbat în ultimii ani: „Am realizat că nu e suficient să așteptăm ca Balcanii de Vest să se apropie de noi, nu ajunge să spunem că ușa e deschisă. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru calea lor”.