Concert-miting în stil nazist la Moscova pentru susținerea războiului

181

Pe stadionul Lujniki a avut loc un show de amploare pentru a demonstra sprijinul societății rusești față de războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar Vladimir Putin, precum Hitler, a ținut un discurs mobilizator.

Potrivit Meduza, la concert au participat figuranți care au primit 500 de ruble, echivalentul a 6 dolari. Publicația „Moscow Times“ relatează că o instituție guvernamentală a forțat 70% dintre lucrătorii săi să meargă la mitingul prorăzboi , unde organizatorii au distribuit participanților mese calde și steaguri rusești. Contul de Twitter al „Novaia Gazeta Europe“ a relatat că voluntarii au înființat „bucătării de tabără” pentru ca oamenii să guste din rațiile militare.

De data aceasta, Vladimir Putin a avut doar o apariție meteorică și un discurs foarte scurt. Liderul de la Kremlin şi-a făcut apariţia îmbrăcat într-o geacă groasă şi a urcat pe scenă. „Până şi copiii scriu scrisori pentru soldaţii noştri. Toţi oamenii noştri sunt apărători ai Patriei-mamă”, a proclamat el înainte de a începe să fie cântat imnul naţional.

După ce liderul de la Kremlin a părăsit stadionul au fost lăsați și participanții să plece, relatează corespondentul MSK1.RU, aflat la faţa locului. Oamenii au tremurat așteptându-l. Au fost minus 12 grade la Moscova, dar meteorologii spun că temperatura resimţită a fost de fapt minus 18 grade. Singurul loc în care se putea încălzi cineva au fost toaletele, a relatat corespondentul.

Răspunsurile pe care Putin nu le-a oferit rușilor

Așteptatul discurs al lui Vladimir Putin în fața Adunării Federale i-a lăsat pe ruși fără răspunsuri la întrebări cheie, este de părere politologul Kirill Martinov, citat de „Novaia Gazeta Europa“.

Răspunsurile la aceste întrebări îi sunt cerute lui Putin nu atât de opoziția politică, ai cărei membri fie au părăsit țara, fie au fost încarcerați, cât de „partidul războiului”, ai cărui reprezentanți consideră că publicul nu a primit bine mobilizarea socială realizată sub semnul „sarcinilor istorice de confruntare cu Occidentul global”. Propaganda televizată a prezis că discursul din 21 februarie va fi un discurs istoric tradițional al lui Putin, în care acesta va da în sfârșit ordinul de a „lua Berlinul pe bune”.

Aceste răspunsuri sunt așteptate de fosta „majoritate putinistă” care încearcă să se adapteze la viața din Rusia în timp de război și să își asigure cel puțin o oarecare predictibilitate în viața lor, precum și siguranța familiilor lor. Nu au primit răspunsuri nici așa-zișii reprezentanți ai elitei rusești, care nu se pot decide cât de mare ar trebui să fie pariul lor militar-patriotic.

În plus, nu există o înțelegere comună asupra a ceea ce se întâmplă între figurile care reprezintă regimul Putin, care au ascultat discursul președintelui lor din primul rând și l-au aplaudat de 53 de ori, inclusiv cu câteva ovații în picioare.

Principalul produs politic intern al lui Putin a fost așa-numita stabilitate. Acum, haosul pe care l-a declanșat în lume a devenit factorul definitoriu al vieții în însăși Rusia. Nimeni nu știe ce noi sacrificii sunt așteptate mâine de dragul războiului: viețile celor dragi, carierele sau proprietățile lor. În aceste condiții, principala strategie de supraviețuire este determinată de reflexele biologice – un număr semnificativ de ruși fac pe morții, scrie politologul.

Discursul adresat Adunării Federale a reînnoit această ambiguitate pentru următorul sezon. Putin a evitat întrebările-cheie și a preferat să se concentreze pe subiecte familiare. Discursul președintelui nu a avut nicio mențiune despre pierderile din război, însă o mare parte din el a fost dedicată „măsurilor de sprijin social”, destul de modeste în termeni de bani reali.

„Tăcerea zeilor de gen neutru“

Putin a descris Rusia ca fiind țara marilor oportunități, folosind retorica epocii de dinainte de război, a menționat proiectele de infrastructură și a promis un nou parteneriat uriaș în Est. Dar nimeni nu știe cu siguranță ce implică aceste oportunități. Ceea ce s-a întâmplat la 24 februarie 2022 le-a arătat chiar și celor mai loiali ruși că orice planuri de viitor pot fi ruinate de un calcul geopolitic brusc, bazată nu atât pe calcule raționale, cât pe „mesianismul geopolitic” al lui Putin.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și