Administrația lui Donald Trump a pus capăt izolării internaționale a președintelui rus Vladimir Putin, a zdruncinat unitatea Occidentului în ceea ce privește războiul din Ucraina și a semănat îndoieli cu privire la cât de departe sunt dispuse să meargă Statele Unite pentru a apăra Europa, semnalând astfel o schimbare uluitoare în favoarea Kremlinului și în detrimentul aliaților tradiționali ai Americii, scrie CNN într-o analiză publicată luni.
Printr-o avalanșă de declarații de multe ori contradictorii în primele lor incursiuni în Europa, membrii administrației lui Trump au alimentat și mai mult temerile că președintele SUA va accepta aproape orice acord cu Putin – chiar și unul nefavorabil Ucrainei și unui continent ale cărui granițe sunt din nou amenințate de expansionismul rus.
Declarațiile conform cărora SUA ar putea exclude aliații săi europeni din negocierile de pace privind Ucraina, în pofida cererii ca aceștia să ofere garanții de securitate și trupe ca parte a oricărui acord pentru încheierea războiului, au stârnit, de asemenea, alarmă în capitalele europene, determinând Franța să convoace luni o întâlnire de urgență la Paris cu lideri-cheie ai continentului.
De asemenea, Trump a provocat temeri că însăși Ucraina nu va fi parte a negocierilor cruciale pentru supraviețuirea sa ca națiune, după ce teritoriul său suveran a fost invadat de un vecin totalitar care a adus crime de război, masacre de civili și distrugere fără precedent în Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, amintește CNN.
Duminică, Donald Trump a ridicat perspectiva unei întâlniri cu Putin „foarte curând” și le-a spus reporterilor în Florida: „Avansăm. Încercăm să obținem pacea cu Rusia, Ucraina, și muncim foarte mult pentru asta”.
Ucraina se teme că SUA vor încheia un acord cu Rusia fără ea
După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că „nu va accepta niciodată decizii luate între SUA și Rusia cu privire la Ucraina”, Trump a oferit o asigurare vagă că Kievul va fi „implicat”.
Secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff vor conduce delegația americană la negocierile găzduite de Arabia Saudită, care întreține relații bune atât cu Moscova, cât și cu echipa lui Trump și Ucraina.
Rubio a descris întâlnirea ca pe o continuare a convorbirii telefonice de săptămâna trecută dintre Trump și Putin. „Următoarele zile și săptămâni vor determina dacă [negocierile Kremlinului sunt] un demers serios sau nu”, a declarat el duminică pentru emisiunea „Face the Nation” de la CBS. „În cele din urmă, un singur apel telefonic nu face pace. Un singur apel telefonic nu poate rezolva un război atât de complex”, a subliniat Marco Rubio.
Citește mai mult AICI