Consilierul lui Zelensky anunță la ce etapă se află negocierile cu Federația Rusă
Există unele progrese în negocierile cu Federația Rusă în subgrupurile de lucru, dar, în general, progresul nu este încă ceea ce și-ar dori partea ucraineană, a afirmat Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, scrie unian.net.
„Ucraina insistă asupra unui sistem de garanții de securitate, care să includă țări care sunt gata să ofere aceste garanții, inclusiv în sens militar. Multe alte lucruri depind de asta”, a subliniat el.
Potrivit lui Podolyak, un astfel de sistem de garanții este imposibil fără participarea, în primul rând, a Statelor Unite ale Americii.
„Părții ruse îi place să „scurgă” niște informații, niște versiuni din negocierile din mass-media, în speranța că la noi, unde are loc o discuție deschisă, vor fi speculații, emoții și conflicte”, a spus Podolyak.
Potrivit acestuia, problema integrității teritoriale este foarte importantă pentru Ucraina, așa că o problemă atât de complexă precum viitorul Crimeii ocupate temporar ar trebui să fie decisă doar de președinții Ucrainei și Rusiei.
Consilierul șefului oficiului prezidențial al Ucrainei consideră că negocierile de pace vor începe să dea rezultate atunci când Rusia își va da seama că va primi mai multe pierderi din continuarea acestui război decât Ucraina.
„Pentru ca acest lucru să se întâmple, armata noastră trebuie să opereze eficient. Și pentru aceasta, partenerii noștri trebuie să ne ajute în mod adecvat. Dacă nu doriți să creați o zonă de excludere a zborului, oferiți-ne sisteme de apărare aeriană, astfel încât noi înșine să putem închide spațiul aerian pentru ca orașele noastre pașnice să nu fie bombardate. În al doilea rând: dați-ne arme pentru a debloca orașe precum Mariupol. În al treilea rând: avem nevoie de sancțiuni precum embargoul petrolului, restricții maxime la tranzacțiile financiare și altele”, a explicat el.
Anterior, Podolyak a subliniat că există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace” până când părțile nu vor conveni asupra unei poziții de compromis, care poate fi făcută publică.