Conspirațiile de la Kremlin devin linie ideologică oficială a Moscovei, susțin experții

140

Alexander Morozov și Andrei Soldatov despre motivul pentru care „teoriile conspirației” au început să domine narațiunea oficială rusă

„Toți cei care ne critică sunt controlați de serviciile de informații occidentale” – teoriile conspirației cu un astfel de mesaj erau calul hobby al emisiunilor de propagandă de la televiziunea de stat rusă. Acum, judecând după declarațiile liderilor armatei și informațiilor rusești, aceasta devine linia ideologică oficială a Moscovei.

În primul rând, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Naryshkin, a acordat un interviu pe 2 august, în care susținea că jurnalismul de investigație rus era legat de serviciile speciale din Occident, că aceleași servicii speciale și organizațiile neguvernamentale occidentale. Organizațiile neguvernamentale au susținut mișcarea de protest din Rusia și chiar au sugerat că otrăvirea lui Alexei Navalny face parte din implementarea unui anumit plan occidental cu utilizarea unui „sacrificiu sacru”. „Nu vreau să spun nimic, dar se pot face unele paralele”,spune șeful Serviciului de Informații Externe.

Apoi, pe 6 august, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, le-a spus lucrătorilor de la Krasmash, care produc rachete, că „a fost creat un centru de strategie de propagandă la Riga, au fost create centre la Tallinn și Varșovia”. Potrivit lui Shoigu, în aceste centre „se creează arme de informare, care sunt introduse și distribuite în toată țara Rusia”.

„Este puțin probabil să numiți cel puțin un centru din țara noastră care pregătește specialiști în atacuri de informații. Nu pregătim astfel de specialiști”, a declarat ministrul. Internauții au început imediat să-și bată joc de declarațiile lui Shoigu, amintind zeci de materiale jurnalistice detaliate despre „fabricile de troli” din Rusia.

„Teoriile conspirației” exprimate de cei responsabili cu apărarea și securitatea Rusiei ca răspuns la criticile probatorii din investigațiile independente publicate – înseamnă „obișnuința respingerii așa-numiților parteneri” sau spun ceva mai mult?

Alexander Morozov: Ei privesc totul prin prisma luptei serviciilor speciale

Alexander Morozov, cercetător la Centrul de Studii Ruse Boris Nemtsov de la Universitatea Charles din Praga, este încrezător că „ne confruntăm cu o întorsătură destul de semnificativă în cursul politic”.

„Această întorsătură a avut loc ca urmare a revenirii lui Navalny sau cel puțin această revenire a servit drept declanșator pentru „noua linie”. Și mai devreme în Rusia au existat mai multe cazuri care în care a fost „căutată de interferență străină” și au accentuat această problemă. Dar noua linie are câteva puncte importante și noi: o utilizare foarte largă și dură a acuzațiilor de extremism și acuzațiile de „conspirație occidentală” în forma finală, atunci când totul din jur este o conspirație occidentală”, notează Alexander Morozov.

În același timp, politologul îl numește pe Serghei Naryshkin „vestitorul” acestei linii:

„El este tocmai vestitorul acestei poziții că tot ceea ce vedem „neloial” în viața rusă este rezultatul provocărilor organizate de serviciile speciale occidentale.  Și acum privesc literalmente fiecare eveniment, chiar și la ceea ce anterior a fost interpretat pur și simplu ca un element al diplomației sau al polemicii publice, printr-o singură prismă – prisma luptei serviciilor speciale. Și aceasta va fi pentru o lungă perioadă de timp, pentru că acum nu numai Naryshkin sau Patrushev joacă de bună voie acest lucru, ci întreaga elită din jurul lui Putin se mișcă foarte rapid în această direcție”.

Acum, acest lucru a devenit parte a narațiunii oficialilor de prim rang, întrucât. Politologul crede că președintele rus Vladimir Putin însuși a acționat ca punctul de pornire al căutării unei conspirații împotriva Rusiei în istoria lumii.

Imersiunea într-o conspirație continuă amenință conflicte interstatale reale, avertizează un cercetătorul Universitatea Charles: „Acest lucru este clar ilustrat de exemplul Republicii Cehe: Kremlinul crede clar că Republica Cehă face parte dintr-un fel de conspirație. În același timp, sunt încrezători (acest lucru se vede clar din publicații) că Republica Cehă nu poate lua nici o decizie de una singură: întreaga istorie a conflictului dintre Praga și Moscova este descrisă acolo printr-un „război al serviciilor de informații și cred că serviciile speciale americane se află în spatele conflictului”.

Andrei Soldatov: Rusia se îndreaptă spre „opțiunea bielorusă”

În primul rând, paranoia primei persoane este încă în creștere și, evident, crește, judecând după declarațiile sale publice și articolele sale. În al doilea rând, momentul carierei lui Naryshkin nu poate fi exclus, deoarece Serviciul de Informații Externe, trebuie să spun, nu a cunoscut un astfel de director activ din punct de vedere informațional în ultimii 30 de ani – iese în public la fiecare două sau trei luni.

Serghei Naryshkin, care a ocupat deja funcția de președinte al Dumei de Stat din 2011 până în 2016, conform lui Andrei Soldatov, este „o persoană care își dorește cu adevărat să fie succesor, sau cel puțin prim-ministru”.

Cu toate acestea, expertul consideră că președintele Rusiei însuși este figura centrală la rândul său al mașinii de stat ruse către conspirație deschisă:

„Putin nu este nicidecum o victimă neajutorată a dezinformării și a acestor tătici care sunt puse pe masa lui; Nu cred în această teorie. Vedem că el vine independent la toate principalele decizii cu privire la modul de a întoarce barca – de la Crimeea, la amendamentele în Constituție. Momentul schimbării bruste a cursului către actualul a fost foarte important și cred că a fost momentul cu aceste amendamente și el a mers spre ele, în opinia mea, din cauza deciziei lui Xi Jinping de a rămâne la putere în China”.

Ca urmare a faptului că teoriile conspirației sunt legitimate, iar cursul politic care a fost ales este optimizat pentru a strânge șuruburile, Andrei Soldatov vede o alunecare rapidă a situației din Rusia către „versiunea bielorusă”:

„Din păcate, cred că versiunea bielorusă se apropie de noi. Și schimbul de experiență se desfășoară, iar noua generație de ofițeri FSB a fost educată și instruită (ei trăiesc de fapt fără pașapoarte de 7 ani deja). Deci, problema este mult mai aproape de Belarus decât am crezut vreodată. Eșalonul mediu din unitățile de contraspionaj rus sau antiterorism are o înțelegere clară cu omologii lor din Belarus și lecția bielorusă (cel puțin pentru moment) că, dacă aparatul de securitate rămâne rigid chiar și în fața unei rezistențe publice enorme, atunci este posibil să fie o lecție foarte serioasă și importantă pentru ei. „

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și