Covid: Care sunt problemele cu implementarea vaccinului UE?
Uniunea Europeană (UE) a declarat că ar putea bloca exporturile de AstraZeneca în Marea Britanie, pe fondul afirmațiilor că aranjamentele actuale încetinesc propriul val de vaccinuri.
UE a fost criticată pentru ritmul programului său de vaccinare – doar 14% din populația sa a primit vaccinul, comparativ cu 47% în Regatul Unit.
UE este îngrijorată de faptul că Regatul Unit a avut un avantaj neloial în contractele pe care le-a semnat cu producătorii de vaccinuri, dintre care unii au sediul în cadrul UE.
Cel mai recent punct de dispută este legat de fabricarea dozelor AstraZeneca în Olanda. Un oficial UE a declarat că acestea ar trebui distribuite între statele membre și nu trimise în Marea Britanie.
La 24 martie, Comisia Europeană a declarat că UE a exportat 10,9 milioane de dose în Regatul Unit, dar că Regatul Unit nu a exportat încă niciuna în schimb.
Liderii UE ar putea lua în considerare măsuri care ar putea opri exporturile de vaccinuri către Regatul Unit. Conform propunerilor, UE și-ar baza decizia pe posibilitatea de a exporta vaccinuri către o altă țară pe numărul de doze sau componente pe care țara însăși le exporta, precum și pe ratele sale de infecție și de vaccinare.
De ce lansarea vaccinului în UE a mers așa cum a mers?
În iunie 2020, toate cele 27 de state membre s-au alăturat unui sistem care conferă UE responsabilitatea centrală pentru achiziționarea de vaccinuri. Cu toate acestea, UE a fost mai lentă decât Regatul Unit pentru a negocia un contract cu AstraZeneca, ceea ce a cauzat probleme de aprovizionare. De asemenea, a semnat acorduri cu Pfizer-BioNTech și Moderna, care au întârziat cu producția și distribuția.
În februarie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut eșecurile UE în domeniul vaccinurilor, declarând: „Am întârziat să autorizăm. Am fost prea optimiști când a venit vorba de producție masivă și poate prea încrezători că ceea ce am comandat va fi livrat la timp”.
UE a aprobat vaccinul Johnson & Johnson și a ajuns la acorduri pentru a cumpăra alte două vaccinuri – Sanofi-GSK și CureVac – odată ce acestea vor trece de studiile clinice.
Probleme cu AstraZeneca
În ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, dar o serie de țări din UE au refuzat inițial să recomande utilizarea acestuia pentru persoanele de peste 65 de ani.
Franța și Germania și-au revizuit în cele din urmă poziția și au aprobat vaccinul pentru persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani la începutul lunii martie. Cu toate acestea, acestea s-au numărat printre cele 13 țări europene care au întrerupt din nou lansarea AstraZeneca în luna martie, după ce au raportat că un număr mic de persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce au primit vaccinul.
Au repornit-o după ce EMA a spus că nu există dovezi că vaccinul a cauzat cheagurile. Cu toate acestea, autoritățile franceze spun că doar persoanele în vârstă de 55 de ani și peste ar trebui să obțină doza Oxford-AstraZeneca.
Titlurile din jurul AstraZeneca au dus la o scădere a încrederii în vaccinul din UE. Compania de sondaje YouGov raportează că doar o treime dintre germani și 23% dintre respondenții francezi consideră acum că este sigur.
Pot statele UE să încheie propriile lor acorduri?
Statelor membre li se permite să încheie acorduri separate cu producătorii de vaccinuri care nu au semnat acorduri cu UE. Ungaria și Slovacia au cumpărat doze de vaccin Sputnik al Rusiei, iar la acest lucru se gândește și Republica Cehă.
Austria și Danemarca au anunțat că își unesc forțele cu Israelul pentru a produce vaccinuri de a doua generație împotriva mutațiilor coronavirusului.
În conformitate cu termenii sistemului UE, statele membre nu ar trebui să semneze propriile contracte cu producători de vaccinuri cu care UE are deja un acord.
Cu toate acestea, guvernul german a semnat propriul acord cu Pfizer pentru 30 de milioane de doze suplimentare în septembrie.
În ianuarie, Comisia Europeană a refuzat să spună dacă acest lucru a încălcat termenii sistemului UE.
Regatul Unit a aprobat vaccinul Pfizer în noiembrie, cu aproape trei săptămâni înainte de autoritățile de reglementare din UE. Guvernul a susținut că fiind în afara UE, acest lucru le-a permis să fie mai rapizi.
Regatul Unit ar fi putut intra în schema de vaccinare a UE anul trecut, în timp ce se afla încă într-o fază de tranziție cu UE, dar a ales să nu o facă.
Dacă ar fi făcut-o, Regatul Unit nu ar mai fi făcut afaceri cu vaccinul anticovid.