Criza cerealelor: UE ”îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale”. Kremlinul acuză atacuri prin coridoriul securitazat pentru exportul de cereale
Uniunea Europeană ”îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.
Această decizie ”pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul din Ucraina”, a insistat Borrell.
Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol. El susține că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea.
Potrivit ministerului rus, examinarea dronelor relevă că acestea erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra.
”Conform rezultatelor recuperate din memoria instrumentelor de navigaţie, s-a stabilit că lansarea dronelor a fost efectuată de pe coasta din apropierea oraşului Odesa”, au zburat de-a lungul zonei de securitate destinată ”coridorului cerealelor”, înainte de a-şi schimba cursul în direcţia bazei navale a Rusiei din Sevastopol, menţionează Ministerul rus al Apărării în declaraţia difuzată.
Acesta mai susţine că dronele erau echipate cu ”module de navigaţie fabricate în Canada” şi una dintre ele pare să fi fost lansată chiar din interiorul zonei de securitate a coridorului maritim pentru exportul cerealelor, ”ceea ce ar indica lansarea acestui dispozitiv de la bordul uneia dintre navele civile folosite de Kiev sau de către patronii săi occidentali pentru exportul produselor agricole din porturile maritime ucrainene”.
De partea sa, Ucraina susţine că Rusia şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, retragere între timp anunţată de Moscova.
Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ca urmare a retragerii Rusiei din acest acord 176 de nave încărcate cu cereale ucrainene sunt în prezent blocate pe Marea Neagră.
Rusia îşi declarase şi înaintea exploziilor din portul Sevastopol intenţia de a se retrage din acord, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevede înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti – îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.
Moscova a acuzat de asemenea că doar circa 3% din cerealele ucrainene exportate ajung în ţările cele mai sărace, a căror aprovizionare era obiectivul principal al acestui acord prin care Rusia ridicase blocada asupra porturilor ucrainene.
Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, al cărui garant este alături de ONU, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP.
Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul, cu Rusia şi Ucraina, care a permis exportul a peste nouă milioane de tone de cereale şi produse agricole este supravegheat de un Centru Comun de Coordonare (JCC), găzduit de Istanbul
Rusia l-a informat sâmbătă oficial pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene.
Din cauza atacurilor cu drone asupra navelor ruseşti de pe coridorul protejat din Marea Neagră, Rusia „nu poate garanta siguranţa navelor civile care navighează în cadrul iniţiativei (Mării Negre), i-a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, secretarului general Antonio Guterres.
Din cauza atacurilor, Moscova a suspendat acordul din iulie „pe o perioadă nedeterminată”, a spus diplomatul rus în scrisoare.
„Au fost date instrucţiuni relevante reprezentanţilor ruşi din Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, responsabil cu punerea în aplicare a iniţiativei”, se arată în scrisoare.
Mai mult, Rusia a solicitat pentru luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.